Opnieuw staking bij personeel van Klein Kasteeltje, staatssecretaris Mahdi: “Beleid kan je niet op twee weken veranderen”

 

 ©  BELGA

Na een eerste 24 urenstaking op 18 oktober, toen in gemeenschappelijk vakbondsfront, hebben de werknemers van Fedasil woensdag opnieuw het werk neergelegd. Dat bevestigen Fedasil en vakbond ABVV-ACOD. De werknemers van Fedasil uiten zo hun woede over het gebrek aan actie van de politieke autoriteiten, het structurele gebrek aan opvangplaatsen en de achteruitgang van de werkomstandigheden. Bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi betreurt dat. “Je kan een personeelsbeleid dat al jaren op deze manier georganiseerd wordt niet in twee weken tijd veranderen.”

jvh, gjsBron: BELGA

“Wij hebben verschillende ontmoetingen gehad met de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, de heer Sammy Mahdi, op 24 september en op 20 en 26 oktober, en hebben tot dusver geen tevredenstellend antwoord gekregen op onze verzoeken”, klinkt het bij de stakers.

De vakbonden klagen al enkele maanden het structurele gebrek aan opvangplaatsen, middelen en personeel aan. Door de achteruitgang van de arbeidsomstandigheden komen ze niet meer toe aan hun kerntaak: de bed-bad-broodregeling en de begeleiding van asielzoekers.

Het personeel van Fedasil heeft verschillende eisen. Ze vragen meer respect voor de werkomgeving van de werknemers door een financiële erkenning van het zware werk en een duidelijke omschrijving van de missie voor het aanmeldcentrum, ook in tijden van crisis. Ze willen ook dat het asielrecht gerespecteerd wordt door elke persoon de mogelijkheid te geven om een verzoek om internationale bescherming in te kunnen dienen, onmiddellijk een noodopvangcapaciteit op te zetten en snel structurele opvangplaatsen te creëren.

Mahdi reageert

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) begrijpt dat het personeel van Fedasil bezorgdheden heeft, maar hij betreurt de nieuwe stakingsactie in het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje. In een reactie geeft hij mee dat er op vorige overlegmomenten al afspraken gemaakt zijn over de arbeidsomstandigheden. “Je kan een personeelsbeleid dat al jaren op deze manier georganiseerd wordt niet in twee weken tijd veranderen”, stelt Mahdi.

Op de vorige overlegmomenten werd er volgens staatssecretaris Mahdi al naar oplossingen gezocht voor het werken met tijdelijke contracten en de onduidelijke uurroosters. Ondertussen worden ook de laatste praktische hordes genomen om bijkomende opvangplaatsen te activeren.

“Daarnaast wordt er in samenspraak met de diensten actie ondernomen om de uitstroom uit het opvangnetwerk te verhogen. Via onder meer het on hold zetten van hervestiging van vluchtelingen vanuit derde landen naar België, ontradingscampagnes voor mensen die niet in aanmerking komen voor asiel in ons land en de uitvoering van terugkeer naar het eerste land waar asiel werd aangevraagd wordt ook gewerkt aan het beperken van de instroom”, aldus Mahdi.

Dinsdag ondertekende de staatssecretaris voor Asiel en Migratie nog een akkoord met buurlanden Nederland en Luxemburg om Dublin-transfers effectief uit te voeren. De voorbije drie jaar bleken slechts 193 van de 1.695 transfers effectief uitgevoerd.

LEES OOK

Nu in het nieuws