Vlaams klimaatminister Zuhal Demir: “Zonder extra Vlaamse maatregelen ga ik niet naar klimaattop in Glasgow”

© Vlaams Parlement

Als de Vlaamse regering vrijdag of de dagen nadien geen akkoord kan vinden over bijkomende klimaatmaatregelen, is Vlaams coördinerend klimaatminister Zuhal Demir niet van plan om naar de VN-klimaatconferentie in Glasgow (COP26) te gaan. “Ik ga niet naar de COP26 als er niks uit de bus komt. Anders heb ik daar geen rol te spelen”, zo zei de minister woensdag in het Vlaams Parlement. De N-VA-minister erkent dat het huidige tempo van broeikasgasreductie in Vlaanderen “veel te laag” ligt, maar ze wil niet vooruitlopen op maatregelen die nodig zijn om dat tempo op te drijven.

jvhBron: BELGA

De regering-Jambon houdt vrijdag de aangekondigde klimaatministerraad. Naar aanloop van die ministerraad kreeg de regering een stapel adviezen met daarin allerlei mogelijke maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Zo pleiten de sociale partners van de SERV bijvoorbeeld voor het stimuleren van warmtepompen, een verplichte renovatie van woningen, 1 miljoen extra elektrische wagens en de invoering van een slimme kilometerheffing voor personenwagens. Het Vlaams Klimaatpanel dringt dan weer aan op een afbouw van de veestapel en pleit ook voor de invoering van de slimme kilometerheffing.

Demir, die optreedt als coördinerend klimaatminister, liet woensdag in het Vlaams Parlement verstaan dat de Vlaamse regering zich vrijdag buigt over bijkomende klimaatmaatregelen. “Ik ga daar niet op vooruitlopen”, aldus Demir. “Ik weet ook niet of we eruit zullen komen, maar we hebben de herfstvakantie ook nog”. 

“Aan dit tempo gaan we er niet komen”

Demir erkent dat het huidige tempo om de broeikasgassen terug te dringen te laag ligt. “Er is in Vlaanderen sinds 2005 maar 5 procent gereduceerd, en in het coronajaar was er een reductie van 1 procent. Aan dit tempo gaan we er niet komen”, geeft de N-VA-minister toe. Welke bijkomende maatregelen de regering precies plant, kan Demir nog niet kwijt. Maar zonder bijkomende Vlaamse maatregelen, is de minister niet van plan om naar de VN-klimaatconferentie in Glasgow (die zondag start en loopt tot 12 november, red.) te gaan. “Komt er niks uit ons overleg, dan ga ik niet, want dan kan ik daar niks gaan doen”.

LEES OOK

Nu in het nieuws