Europahotel na 30 jaar verkocht aan projectontwikkelaar: 15 personeelsleden op straat

 

 ©  fvv

Gent -

Het Europahotel op de Gordunakaai sluit in november na dertig jaar definitief de deuren. De eigenaar, de liberale vakbond ACLVB, verkoopt het gebouw aan een projectontwikkelaar. Die zal er naar alle waarschijnlijkheid appartementen bouwen.

Arnout Cogen

De liberale vakbond ACLVB kocht het statige pand op de Gordunakaai in 1990 en richtte er het Europahotel op. De uitbating van het hotel en brasserie ‘Courant d’Eau’ gebeurde niet door de vakbond zelf maar door de door hen opgerichte organisatie ‘Vakantietehuizen vzw’ . Het Europahotel was een fraaie verblijfplaats met 30 kamers en er konden tot 60 gasten overnachten. De Liberale vakbond organiseerde er jarenlang opleidingen voor militanten en residentiële vorming voor afgevaardigden die expert wilden worden.

Door de jaren heen konden leden van de vakbond met korting op vakantie in het Europahotel. “Als vakbond hebben we hier jaren ‘sociaal toerisme’ aangeboden aan onze leden, zo kon men op vakantie aan verminderde prijzen”, zegt Dirk Mertens, persverantwoordelijke ACLVB. Netwerkevenementen en seminaries van externe partijen stonden ook geregeld op de agenda. Partij Open VLD organiseerde er verschillende keren een verkiezingsavond.

 

 ©  fvv

Het Europahotel was de afgelopen 30 jaar ook de centrale plaats in Vlaanderen voor de liberale vakbonden om samen te komen en opleidingen te geven. “Voor onze vakbond zijn samenkomsten heel belangrijk, maar we zien we dat veel zaken terug gedecentraliseerd worden. Mensen volgen lokaal of van thuis een opleiding”, zegt Mertens.

Het gebouw is verkocht aan een projectontwikkelaar die er naar alle waarschijnlijkheid appartementen gaat bouwen. Een vijftiental werknemers van het hotel moet daardoor vanaf november op zoek naar ander werk.

Horeca

“Ik heb gehoord dat de werknemers zeer ontgoocheld zijn. Na de coronacrisis doorstaan te hebben, hadden ze niet gedacht zo snel te sluiten”, zegt Mertens. Het ACLVB benadrukt dat er een deftig sociaal plan is voor de getroffen personeelsleden. “Ik hoop dat ze goed terechtkomen. Misschien is het geen slechte periode. Door corona zijn er nu veel vacatures in de horeca”, zegt Mertens.

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent