Er waren 1.000 zeecontainers voor nodig: het Louvre Abu Dhabi staat vol Gentse kasten en sokkels

 

 ©  Belga

ABU DHABI/GENT -

Het Gentse bedrijf Meyvaert Engineering heeft aan het Louvre Abu Dhabi alle vitrinekasten en sokkels geleverd. De Vlaamse minister-president Jan Jambon vestigde er woensdag de aandacht op tijdens een bezoek aan het museum. Bij de prestigieuze opdracht kwamen 100.000 manuren en liefst 1.000 zeecontainers kijken.

bstBron: BELGA

De naam van het bedrijf doet bij het grote publiek misschien geen belletje rinkelen, maar binnen de sector doet Meyvaert wel mee met de wereldtop. Het heeft ook al aan andere musea, waaronder het Smithsonian in Washington of het Rijksmuseum in Amsterdam, vitrines geleverd.

Er komt hier heel wat meer bij kijken dan men denkt. De vitrinekasten van het Louvre in Abu Dhabi zijn bijvoorbeeld allemaal op maat gemaakt, en aangepast aan de architectuur van het museum.

Maar ze zijn ook hoogtechnologisch, legt museumverantwoordelijke Stijn Verstraete van het Gentse bedrijf uit. “Ze moeten open kunnen, bijvoorbeeld om er andere kunstwerken in te plaatsen, en tegelijk luchtdicht zijn, om de kunstwerken te beschermen”.

De sokkel onder het beeld van Ramses, dat 3,5 ton weegt, moest  zijn. Meyvaert liet simulaties uitvoeren bij de universiteit van Athene. 

De sokkel onder het beeld van Ramses, dat 3,5 ton weegt, moest zijn. Meyvaert liet simulaties uitvoeren bij de universiteit van Athene. ©  BELGA

Het Louvre-museum in Abu Dhabi stelde ook de specifieke vereiste dat de sokkels en kasten aardbevingsproof zijn. Voor de sokkel onder het beeld van Ramses bijvoorbeeld, dat 3,5 ton weegt, liet Meyvaert simulaties uitvoeren bij de universiteit van Athene. “Het beeld zou nu niet meer mogen omvallen bij een zware aardbeving”, aldus Verstraete.

Alle materiaal – glas, koper en blauwe steen – komt uit ons land en wordt hier ook op maat gemaakt. De architect van het Louvre kwam zelfs speciaal naar de steengroeve in Henegouwen om de steen voor de sokkels te kiezen.

 

 ©  BELGA

Het contract met Louvre Abu Dhabi was één van de grotere voor de Gentse onderneming. “100.000 manuren en 1.000 zeecontainers waren hiervoor nodig”, illustreerde Verstraete. Over de omvang van het contract deed hij geen uitspraak, maar wel dat het pas nu begint te renderen.

Het is in elk geval een mooi visitekaartje voor de wereld, merkte minister-president Jan Jambon op. “Bovendien worden hier de volgende jaren nog vier van dergelijke musea gebouwd, waaronder het Guggenheim”.

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent