Federale Politie houdt stiptheidsacties op Brussels Airport

 ©  Kristof Vadino

De Federale Politie op de luchthaven van Zaventem houdt vrijdag, bij het begin van de herfstvakantie, stiptheidsacties om te protesteren tegen het personeelstekort en de arbeidsomstandigheden. Wie met vakantie vertrekt, komt best op tijd omdat er lange wachtrijen worden verwacht.

Thierry Goeman

Bij de start van de Paasvakantie en de zomervakantie was het de douane die stiptheidsacties voerde. Nu is het aan de Federale Politie.

Na de aanslagen van vijf jaar geleden zijn er extra mensen en middelen beloofd voor de luchthaven van Zaventem. “Maar wat zien we vandaag. We rijden nog altijd met versleten auto’s rond en het personeelstekort wordt met de dag nijpender”, zegt een inspecteur ons. En er lijkt geen beterschap op komst.

De politie werft dit jaar 1.600 man aan, 400 zouden naar de Federale Politie gaan. Daarvan hoopte de Federale Politie op de luchthaven er een honderdtal te krijgen. “Maar het is lang niet zeker of er extra volk komt. Er moet bespaard worden en er moeten keuze worden gemaakt. De politie op de luchthaven vreest dat de versterking er ook nu weer niet komt. Voor ons is de maat vol”, zegt Luc Breugelmans die vast afgevaardigde bij de politie is binnen het ACOD.

Nu is het nog relatief rustig op de luchthaven omdat nog niet alle vluchten worden uitgevoerd. Maar als er niet snel extra politie komt, dreigen er volgend jaar lange wachtrijen te staan aan de controleposten.

Gevaarlijke situaties

“Wat de politie helemaal kwaad maakt is dat ze onder druk worden gezet om met het weinig volk dat ze hebben, sneller te werken. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen, dat moeten ze intussen toch beseffen”, benadrukt Breugelmans.

En nu blijkt ook nog dat de beloofde loonsverhoging er wellicht toch niet zal komen. Dat is tijdens de sectorale onderhandelingen gebleken.

Om hun ongenoegen kracht bij te zetten, voeren de politiediensten vrijdag stiptheidsacties. “De politiemensen aan de grenscontroles zullen hun werk grondig doen, met mogelijke wachtrijen tot gevolg. Jammer dat dit bij het begin van een vakantie gebeurt, maar anders haalt het zeker niets uit”, klinkt het.

Wie met vakantie vertrekt wordt aangeraden om vrijdag goed op tijd naar de luchthaven te komen. Mogelijk doet ook de grenspolitie in het treinstation van Brussel-Zuid mee. Ook daar kunnen lange wachtrijen ontstaan.

Pensioensregeling

De vakbonden bij de politie, VSOA, NSPV, ACV en ACOD, hebben woensdag ook een stakingsaanzegging geactiveerd die tot 1 december geldig is. Aanleiding is de houding van de overheid over voorstellen van de vakbonden over de NAVAP-regeling, oftewel de “non-activiteit voorafgaand aan de pensionering”, een soort vervroegd pensioen.

De stakingsaanzegging begin oktober leidde tot een eerste gesprek op 14 oktober. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vroeg de vakbonden toen om met nieuwe voorstellen te komen over de eindeloopbaanmaatregel. Tijdens de sectorale onderhandelingen op woensdag slaagden de partijen er niet in om tot een consensus te komen.

“Het is ons duidelijk geworden dat de verschillende regeringspartners, net zoals de minister van Binnenlandse Zaken, geen belang hechten aan een efficiënt en aantrekkelijk politieapparaat. De politiek verkoopt alleen maar leugens”, klinkt het bij de politievakbonden.

Aangeboden door onze partners