Bruno Vanden Broecke brengt mensen met burn-out en mensen met beperking samen in nieuw VTM-programma: “Ze helpen elkaar”

 

 ©  Walter Saenen

Vijf mensen met een burn-out die een project starten met personen met een beperking, dat is de insteek van een nieuw VTM-programma dat momenteel in de maak is. Acteur Bruno Vanden Broecke (47) wordt het gezicht.

Tom de Leur en Benjamin Praet

“Kan een stap terug zetten ook een stap vooruit betekenen?” Met dat uitgangspunt lanceert VTM binnenkort een nieuw experiment. “Vijf mensen met een burn-out, van wie een groot deel bij aanvang effectief thuis zat, starten samen een nieuw project met onverwachte collega’s. Die collega’s zijn mensen met een beperking – of liever, mensen met bijzondere kwaliteiten – die aan de slag zijn in een dagwerking en op een zorgboerderij”, klinkt het bij de zender.

Het programma spreidt zich over een half jaar, waarbij alles gebeurt op het tempo van de betrokkenen. Al houdt VTM de concrete invulling voorlopig liever nog wat cryptisch: “Ze gaan niet samenwonen, maar helpen elkaar. Zo leren ze van elkaars talenten en van hoe ze in het leven en hun werk staan. Om zo samen tot iets héél nieuws te komen.”

De opnames zijn momenteel volop bezig, dus de uitzenddatum is nog niet bekend. Wel staat vast dat acteur Bruno Vanden Broecke (Het eiland, Safety first, De bende van Jan de Lichte) het uithangbord wordt.

Maatschappelijk relevant

VTM zet daarmee verder in op programma’s met enige sociale of maatschappelijke weerhaakjes. Zo was er al Cupido ofzo, waarin mensen met een beperking werden gematcht voor een date. Niet alleen is een tweede seizoen op komst, ook de eerste reeks bleek een succes: liefst vijf van de acht stelletjes bleven samen.

LEES OOK. Experts over nieuw VTM-programma ‘Ik wil een kind’: “Je vraagt je af welke rol dat kind moet vervullen zodra het er is”

In de pijplijn zit voorts ook Ik wil een kind, waarvan de oproepaflevering intussen is uitgezonden. Daarmee wil de zender bewust co-ouderschap onder de aandacht brengen, al lopen de meningen over dat initiatief op z’n zachtst gezegd behoorlijk uiteen: “taboedoorbrekend”, volgens de een, “voorbij de goede smaak”, volgens de ander.

LEES OOK