Overstromingen dreigen verzekering duurder te maken voor iedereen

 

Na de zware overstromingen van half juli hebben de Belgische verzekeringsmaatschappijen 71.746 schadedossiers ontvangen, voor een totaalbedrag van 2,16 miljard euro. Dat meldt Assuralia, de koepel van Belgische verzekeraars. Die waarschuwt dat premies door de klimaatverandering de hoogte in dreigen te gaan.

Hein Lannoy, de CEO van Assuralia, verwacht geen grote stijging meer van het aantal dossiers van de overstromingen: “Wat wel nog kan veranderen, is het exacte bedrag. Naarmate de expertises ter plaatse worden afgerond, zullen de cijfers over de totale schade preciezer worden.” Hij wijst erop dat de verzekeringssector intussen afspraken heeft gemaakt met de drie regionale overheden om ervoor te zorgen dat de schade aan alle verzekerden volledig wordt terugbetaald. “We hebben een oplossing gevonden waarbij zowel de verzekeraars als de overheden een inspanning doen. De verzekeraars zijn overgegaan tot een verdubbeling van hun plafond.”

Assuralia laat weten dat het aantal schadegevallen als gevolg van noodweer de laatste tien jaar in de lift zit. “En dat soort van incidenten dreigt de komende jaren nog frequenter te worden als gevolg van de klimaatverandering”, zegt Assuralia-voorzitter Hilde Vernaillen. Dat dreigt op termijn de premies te verhogen als er geen juridisch kader rond klimaatverandering komt. “Niet alleen zien de verzekeraars de kosten om zich te herverzekeren oplopen, ook de bouwmaterialen worden duurder, wat de uit te keren schadevergoedingen opdrijft.”

Met hoeveel de premies zouden stijgen, is nog koffiedik kijken. Assuralia voert alvast gesprekken met minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en de Nationale Bank.  (krs)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten