Zuid-Afrika zet 10.000 soldaten in om “veilige verkiezingen” te garanderen

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  AFP

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft zijn toestemming gegeven voor de inzet van 10.000 soldaten, om de lokale verkiezingen komende maandag veilig te laten verlopen. Dat heeft het parlement woensdag bekendgemaakt. “Het leger zal de politie helpen om een veilige omgeving voor de verkiezingen te waarborgen”, aldus de Nationale Vergadering in een verklaring. De troepen worden vanaf vrijdag voor vijf dagen ingezet.

jvhBron: BELGA

Dodelijk geweld en grootschalige plunderingen hebben het land in juli opgeschrikt in de nasleep van de opsluiting van voormalig president Jacob Zuma. Het geweld leidde toen al tot de inzet van 25.000 soldaten om de overrompelde politiemacht te helpen.

Normaal gezien verlopen verkiezingsdagen in Zuid-Afrika vreedzaam, maar het geweld van afgelopen zomer heeft de moeilijke sociale economische en economische omstandigheden van veel inwoners in kaart gebracht. 

Het Afrikaanse Nationaal Congres, dat aan de macht is sinds het einde van de Apartheid in 1994, heeft het moeilijk om zijn populariteit te herwinnen, na talrijke corruptieschandalen en slechte economische indicatoren.

LEES OOK

Nu in het nieuws