Di Rupo: “Onaanvaardbaar” dat verzekeraars hun prijzen zouden optrekken na watersnood

Waals minister-president Elio Di Rupo ©  BELGA

Voor Waals minister-president Elio Di Rupo zou het onaanvaardbaar zijn mochten de verzekeraars hun verplichtingen niet nakomen of de prijzen van de polissen optrekken met de overstromingen als voorwendsel. Hij reageert daarmee op verklaringen vanuit sectorfederatie Assuralia, die op RTL-TVI een mogelijke verhoging van de verzekeringsprijzen vooropstelden.

jvhBron: BELGA

“Dergelijke uitspraken zijn onwaardig op een moment dat bijna 100.000 mensen getroffen zijn en een groot deel nog steeds wacht op een vergoeding voor de geleden schade”, aldus minister-president Di Rupo. Hij merkt daarbij op dat het Waals gewest “het grootste deel van de schadevergoeding aan de verzekerde personen financiert.”

Volgens een akkoord met de sector van afgelopen zomer financiert Wallonië effectief 60 procent, voor zowat 1 miljard euro, van de vergoeding van getroffen mensen met een verzekering, “terwijl de verzekeraars maar 40 procent voor hun rekening nemen”, ofwel 635 miljoen euro. “Waarvoor dienen verzekeraars als ze niet present tekenen wanneer er zich een drama afspeelt, onder het voorwendsel dat het drama te duur zou zijn?”, vraagt Di Rupo.

Bij Assuralia preciseert men dat het akkoord enkel slaat op de eenvoudige risico’s (woningen, handelszaken,...), waar je ook de schadevergoedingen aan wagens en andere slachtoffers (zoals instellingen, grote ondernemingen, enzovoort) moet toevoegen. De federatie raamt de totale kost van de overstromingen op meer dan 2,16 miljard euro, waarvan 1 miljard euro voor rekening van het Waals Gewest is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten