Al zeven demonstranten gedood na staatsgreep in Soedan

 

 ©  EBAID AHMED via REUTERS

In Soedan zijn al zeven demonstranten gedood sinds de staatsgreep van afgelopen maandag. Dat melden bronnen aan persagentschap AFP, die benadrukken dat het aantal nog zal oplopen.

jvhBron: BELGA

Prodemocratische artsen zeiden dat vier demonstranten waren gedood door kogels die werden afgevuurd door veiligheidstroepen. Andere demonstranten werden beschoten met traangas en rubberen kogels.

“Nee tegen een militair bewind”

Het leger in Soedan, een van de grootste landen in Afrika, arresteerde begin deze week de premier Abdallah Hamdok en riep de noodtoestand uit. Dat leidde tot dagenlange protesten onder de bevolking. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan en scanderen leuzen als “nee tegen een militair bewind”. 

LEES OOK. Liever een militaire coup dan een democratie: het leger probeert de macht te grijpen in Soedan, en lijkt deze keer te slagen (+)

Premier Abdullah Hamdok werd naar huis gestuurd. Een internationale delegatie kon hem daar bezoeken. De gezanten waren blij hem in goede gezondheid aan te treffen, lieten de Verenigde Naties weten. Eerder hadden de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen in een gezamenlijke verklaring benadrukt dat zij Hamdok en zijn regering nog steeds beschouwen als de rechtmatige leiders van Soedan.

Hamdok stond aan het hoofd van de coalitie van burgers en militairen die het land sinds 2019 zou moeten leiden naar vrije verkiezingen en een democratie met gekozen burgers aan de leiding. Die overgangsregering was ingesteld nadat dictator Omar al-Bashir na massale protesten was afgezet.

LEES OOK

Nu in het nieuws