China hekelt militaire aanwezigheid van VS in Taiwan: “Sterk gekant tegen elke vorm van uitwisselingen en contacten”

 

 ©  AP

China heeft donderdag de aanwezigheid van Amerikaans militair personeel in Taiwan gehekeld. Die uitspraak kwam er nadat de president van het eiland die aanwezigheid had bevestigd in een tv-interview met CNN.

jvhBron: BELGA

“We zijn sterk gekant tegen elke vorm van officiële uitwisselingen en militaire contacten tussen de VS en Taiwan”, aldus een Chinese diplomatieke woordvoerder. Peking beschouwt Taiwan als een van de Chinese provincies, hoewel het geen controle heeft over het eiland met zowat 23 miljoen inwoners. 

De Taiwanese president Tsai Ing-wen zei in een tv-interview met CNN dat de Chinese dreiging op het grondgebied elke dag groter wordt. Hij kreeg de vraag ook voorgeschoteld of er Amerikaanse troepen aanwezig zijn, waarop hij antwoordde “dat het er niet zoveel zijn als mensen denken”. Het was de eerste keer dat een Taiwanese leider dergelijke aanwezigheid publiekelijk erkent. 

Moeilijke evenwichtsoefening

Het Amerikaanse beleid tegenover Taiwan is altijd een diplomatieke evenwichtsoefening geweest. Officieel steunt de VS de regering in Taipei, maar de diplomatieke relaties zijn sinds 1979 verbroken na een akkoord met het communistische China. 

De voorbije dagen was er opnieuw veel onenigheid tussen China en de VS over het lot van het eiland, dat een democratisch systeem, een eigen regering en een eigen munt heeft. Het gebied heeft zich echter niet formeel onafhankelijk verklaard en China dreigt met geweld als dat effectief gebeurt. Eerder deze maand beloofde Chinees president Xi Jingping nog een “vreedzame hereniging” tussen China en Taiwan.

LEES OOK

Nu in het nieuws