Amerikanen met verzwakt immuunsysteem kunnen vierde prik krijgen

Themabeeld 

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Amerikanen met een verzwakt immuunsysteem die een derde coronaprik hebben gekregen wordt aangeraden om zes maanden later een vierde inenting te halen. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC schrijft in de vaccinatierichtlijnen dat die vierde inenting van alle goedgekeurde vaccins kan zijn.

jvhBron: BELGA

In de Verenigde Staten kregen mensen met een verzwakt immuunsysteem in augustus al een derde prik. Doordat hun immuunsysteem niet goed werkt, bouwden zij met de eerste twee prikken onvoldoende weerstand op tegen het coronavirus. Die prik wordt door de CDC niet gezien als zogeheten booster, maar als onderdeel van de eerste inentingen omdat het vaccin pas na drie prikken voldoende bescherming geeft.

De prik kan volgens de CDC worden gezet met de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna of Johnson & Johnson. Het maakt daarbij niet uit welk middel de eerste drie keer is gegeven. Als de eerste inenting is gezet met J&J, dan is het overigens een derde prik. Dat middel geeft al meer bescherming na één inenting dan de andere middelen, er is in de normale situatie een enkele dosis van nodig.

Een vierde prik is momenteel erg ongebruikelijk. Een aantal landen, waaronder België, heeft een derde inenting tegen het coronavirus goedgekeurd. Die boosterprik bij ons is momenteel voorbehouden voor bewoners van woonzorgcentra, 65-plussers en mensen met een verlaagde immuniteit, maar er lopen ook gesprekken over een derde prik voor het zorgpersoneel.

LEES OOK

Nu in het nieuws