Federale Deontologische Commissie wil verplichte vaccinatie voor openbare mandatarissen

Themabeeld 

Themabeeld ©  EPA-EFE

De Federale Deontologische Commissie vindt dat de federale openbare mandatarissen – zoals kabinetschefs en topambtenaren – zich verplicht zouden moeten laten vaccineren tegen Covid-19. Dat staat in een advies dat de commissie op eigen initiatief heeft opgesteld.

jvhBron: BELGA

De Federale Deontologische Commissie brengt op vraag van een mandataris, de Kamer, de Senaat, een regeringslid of op eigen initiatief niet-bindende adviezen uit over deontologische vraagstukken. In een advies dat dateert van eerder deze week pleit ze ervoor om het coronavaccin te verplichten voor alle federale openbare mandatarissen zoals kabinetschefs, regeringscommissarissen, bestuurders bij overheidsbedrijven en leidinggevenden van federale overheidsdiensten. 

Het advies geldt niet voor federale parlementsleden, en ook niet voor wie om objectief vast te stellen medische redenen geen coronavaccin kan krijgen. Alle andere federale openbare mandatarissen hebben de “deontologische plicht” om zich te laten intenten tegen het coronavirus, klinkt het in het advies. “Persoonlijke voorkeuren om zich niet te laten vaccineren moeten daarbij wijken voor het algemeen belang.” Dat argument weegt nog zwaarder door voor openbare mandatarissen die rechtstreeks in contact komen met het publiek of een leidinggevende functie hebben, vindt de Commissie.

De vaccinatie tegen Covid-19 is op dit moment nog volledig vrijwillig in ons land, al wordt er wel gewerkt aan een verplichting voor zorgpersoneel. Over de vaccinatiegraad bij federale openbare mandatarissen zijn geen cijfers voorhanden.

LEES OOK

Nu in het nieuws