België maakt 4 miljoen vrij voor de productie van coronavaccins in Senegal

Themabeeld 

Themabeeld ©  AP

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) maakt 4 miljoen euro vrij om de lokale productie van coronavaccins te ondersteunen in Senegal. “Door vaccins lokaal te gaan produceren, zorgen we ervoor dat ook de Afrikaanse bevolking sneller toegang kan krijgen tot een vaccin”, zei minister Kitir, die op werkbezoek is in het land en woensdag onder meer de Senegalese Sciensano bezocht en langsging in een ziekenhuis waar volop gevaccineerd wordt.

jvhBron: BELGA

Minister Kitir is op een zesdaags werkbezoek in Afrika en reisde woensdag door van Burkina Faso naar Senegal. Een van de thema’s waarop Kitir wil inzetten, is de strijd tegen corona in de ontwikkelingslanden. In Senegal is zowat 5 procent van de bevolking gevaccineerd. De autoriteiten in het land werken momenteel hard aan een relance van de farmaceutische sector. Senegal werkt daarvoor onder meer samen met het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel. Bedoeling is tussen nu en 2030 de lokale productie van medicijnen op te trekken naar 30 procent. Tegen 2035 moet dat al 50 procent zijn. 

4 miljoen euro

Minister Kitir wil het land daarbij helpen en maakt er 4 miljoen euro voor vrij. De middelen moeten de Senegalese publieke sector klaarstomen voor de lokale productie van onder andere coronavaccins.  Het geld gaat deels naar het ‘Institut de recherche en santé, de surveillance épidémiologique et de formation’, kortweg Iressef, of ook wel de Senegalese Sciensano. “Een nieuwe coronagolf in Senegal zou catastrofaal zijn”, zegt Badara Cissé, dokter epidemioloog en de nummer twee van het instituut, dat in de hoofdstad Dakar ligt. Volgens Cissé kan Senegal een antwoord daarop bieden door de oprichting van een Centrum voor Bioproductie. Het Belgische geld zal dan ook deels daar naartoe gaan. 

In het Iressef gebeurt onderzoek naar het coronavaccin, maar de wetenschappers bestuderen er ook andere virussen als aids, zika en dengue. Het noorden van het land wordt momenteel getroffen door een uitbraak van dengue en Cissé is bezorgd dat andere ziektes als rubella opnieuw doorbreken in Senegal. Daarom doet het Iressef ook aan virusdetectie. “In Senegal circuleren heel wat virussen. Pas als we weten dat ze er zijn, kunnen we er iets aan doen”, aldus Cissé, die daaraan toevoegt dat dat voor iedereen goed is. “Virussen nemen het vliegtuig. Wat in Senegal is, kan morgen in Brussel zijn.” 

Covax

Ons land schonk in september nog 405.000 dosissen van het coronavaccin aan Senegal via Covax. “Het delen van onze vaccins is belangrijk, maar we moeten ook structurele oplossingen nastreven die ervoor zorgen dat iedereen zo snel mogelijk toegang kan krijgen tot een vaccin”, zegt minister Kitir. “Door vaccins lokaal te gaan produceren, zorgen we ervoor dat ook de Afrikaanse bevolking sneller toegang kan krijgen  (?) Dat kennis en expertise nog te weinig gedeeld wordt, mag ons niet tegenhouden om alles te doen wat wél mogelijk is om lokale productie te versterken,” aldus Kitir.

Minister Kitir kreeg woensdag een rondleiding in het Iressef en nam er onder meer een kijkje in de ‘Biobank’, waar virussen bewaard worden. De minister ging daarna ook langs bij het ziekenhuis Roi Baudouin, waar momenteel de laatste vaccins worden gezet die België aan Senegal schonk. Ze passeerde ook in het Institut Pasteur in Dakar. Eerder deze week raakte bekend dat het Duitse farmabedrijf BioNTech in Senegal een vestiging gaat bouwen voor de productie van coronavaccins en daarvoor een intentieverklaring heeft gesloten met dat instituut. De bouw start normaal tegen midden 2022. Biontech schat dat het zo’n 50 miljoen vaccins zal kunnen produceren op jaarbasis. België ondersteunt dit initiatief, zegt de minister.

Minister Kitir blijft nog tot en met zaterdag in Senegal. Donderdag staat onder meer een ontmoeting met de Senegalese president op de agenda.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten