Duitse spion die informatie doorspeelde aan Rusland veroordeeld tot twee jaar cel

De Bondsdag in Berlijn. 

De Bondsdag in Berlijn. ©  REUTERS

De Duitse rechtbank heeft donderdag een ex-werknemer van een IT-beveiligingsbedrijf veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf met uitstel. De man had belangrijke informatie over de Bondsdag doorgespeeld aan Rusland.

jvhBron: BELGA

De 56-jarige Jens F. stond terecht voor spionage voor een buitenlandse mogendheid. De Duitser overhandigde in 2017 een cd met meer dan 300 blauwdrukken van de Bondsdaggebouwen aan een medewerker van de Russische ambassade. De medewerker wordt ervan verdacht lid te zijn van de Russische geheime dienst GRU.

Het Duitse magazine Der Spiegel duidt op het opmerkelijk politiek verleden van Jens F. Tijdens zijn dienst als officier in het voormalig DDR-leger, zou F. ook burgerinformant actief zijn geweest voor de beruchte Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi.

Volgens Friedrich Humke, de advocaat van de man, focussen de beschuldigingen van het parket te hard op het verleden van zijn client in het voormalige communistische Oost-Duitsland. Er was volgens hem dan ook geen concreet bewijs dat F. documenten heeft vrijgegeven aan Rusland.

Uiteindelijk kreeg de man twee jaar gevangenisstraf met uitstel. Hij ging niet in op een voorstel tot strafvermindering indien hij schuld zou bekennen.

LEES OOK

Nu in het nieuws