Nog even zacht en zonnig, maar het weekend wordt regenachtig

Themabeeld 

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het is donderdagmiddag  in de meeste streken zonnig en vrij zacht, bij maxima tot 17 graden. Vrijdag wordt het eerst droog, zacht en vrij zonnig. In de loop van de namiddag en avond komt er regen vanaf het westen en Frankrijk. Komend weekend regen of buien maar nog steeds vrij zacht. Dat meldt het KMI.

jvhBron: BELGA
De weersverwachtingen voor donderdag. 

De weersverwachtingen voor donderdag. ©  KMI

Het blijft donderdagmiddag droog en in de meeste streken is het zonnig. In het zuidoosten van het land kan het lokaal nog grijs zijn. De maxima liggen tussen 11 graden in de Hoge Venen en 17 graden in de Kempen bij een matige zuidenwind. Donderdagavond en -nacht is het vrijwel helder met soms hoge wolkensluiers. De minima schommelen tussen 1 of 2 graden in sommige Ardense valleien, en een lokale 12 graden in Vlaanderen.

Vrijdag gaat de zon snel schuil onder hoge wolkenvelden. Rond de middag neemt de bewolking aanzienlijk toe in het westen en dit wordt gevolgd door wat regen in de namiddag. Aan het begin van de avond regent het ook geleidelijk in het oosten van het land. De maxima schommelen tussen 13 graden in de Hoge Venen en 18 graden in de Kempen bij een meestal matige zuidenwind. Daarna wordt het droger vanaf het westen, met enkele opklaringen. In het centrum en het oosten van het land regent het echter nog. Tijdens de nacht verlaat de regenzone ons land via Duitsland.

Weekend

Zaterdag vallen er in het westen enkele buien, vooral aan zee. In het centrum blijft het tot de middag vaak droog, maar daarna zorgt een storing daar voor perioden met regen. Het is vaak bewolkt met de meeste kans op opklaringen over het westen van het land. Het wordt zo’n 14 graden in het centrum bij een matige zuidenwind.

Zondag begin de dag op veel plaatsen droog met wat zon, al is het in het westen al meteen veelal bewolkt en kan er daar al wat regen vallen. In de loop van de dag trekt een actieve regenzone door het land en is het betrokken met perioden van soms matige regenval. Het is nog zacht met maxima tot 16 graden in het centrum.

Volgende week

Maandag wordt het wisselvallig en winderig met een wisselende bewolking en buien. De buien kunnen vooral in  het westen van het land pittig zijn en gepaard gaan met een donderslag. Het kwik komt een stuk lager uit met maxima van 8 tot 11 graden in de Ardennen en rond 12 graden elders in het land.

Ook dinsdag hangen er vrij veel wolken en vallen er nog enkele buien, de meeste aan zee en in de Ardennen. Het is koel met maxima rond 11 graden in het centrum. Woensdag verloopt wederom wisselvallig met vooral in het uiterste westen en over de Ardennen buien, elders is het vaak droog. Het is daarbij dikwijls bewolkt. Het wordt niet warmer dan een graad of 10 in het centrum.

Nu in het nieuws