Libanese ex-premier buiten schot in zaak over ontploffing Beiroet, waarbij tweehonderd mensen overleden

 ©  AP

De rechter die in Libanon belast is met het onderzoek naar de explosie in de haven van Beiroet heeft donderdag besloten om ex-premier Hassan Diab niet meer te vervolgen. Volgens een gerechtelijke bron zou rechter Tareq Bitar het onderzoek naar Diab hebben laten vallen nadat deze laatste Bitar zelf had aangeklaagd.

Bron: BELGA

Nadat de rechter vernam dat Diab een klacht tegen hem had ingediend, schortte hij de procedure tegen de voormalige eerste minister op en annuleerde de geplande ondervragingsgesprekken met Bitar.

Op het moment van de explosie in de haven van Beiroet was Diab eerste minister. De ramp op 4 augustus 2020 kostte het leven aan 200 mensen, 6.500 anderen raakten gewond. Sinds 2013 werden in de haven enorme hoeveelheden ammoniumnitraat opgeslagen, zonder aangepaste voorzorgsmaatregels.

Nalatigheid

De autoriteiten, die worden beschuldigd van criminele nalatigheid, wezen elk internationaal onderzoek naar het drama van de hand. In februari ontdeden ze zich vervolgens van de eerste onderzoeksrechter, belast met het dossier, nadat die enkele hoge verantwoordelijken had aangeklaagd.

Bitar heeft in het verleden het onderzoek al een paar keer moeten opschorten omdat hij in het vizier kwam van de machtige pro-Iraanse Hezbollahbeweging. Op 14 oktober kwam het nog tot gevechten tijdens protesten die werden georganiseerd door Hezbollah en haar bondgenoot, de Amal-beweging, om de vervanging van rechter Bitar te eisen. Er vielen zeven doden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten