Nog maand wachten voor derde (en eerste) vaccins in Gent: veel vraag, maar weinig plaats

 

 ©  REUTERS

GENT -

Er is een nieuwe rush op vaccins onder de Gentenaars. Terwijl duizenden 65-plussers zitten te wachten op hun derde prik, vragen ook niet-gevaccineerden plots om spuitjes. Ze zullen geduld moeten hebben: Gent kan momenteel maar 750 vaccins per week zetten. En dat zal nog even zo zijn.

Bert Staes

De telefoons bij de vaccinatielijn van de Stad Gent staan roodgloeiend. Wie binnen wil geraken in de belcentrale, moet uren geduld hebben. Dat is oncomfortabel zowel voor 65-plussers die op zoek naar een derde prik, als voor Gentenaars die alsnog hun eerste vaccin willen.

De beslissing om de coronapas vanaf maandag in Vlaanderen te verplichten in de horeca heeft het voorspelde effect: Gentenaars die hun eerste vaccin weigerden, willen zich nu toch laten vaccineren. In de praktijk valt dat tegen: de vaccins liggen niet zomaar klaar.

Dat heeft vooral een logistieke reden: het vaccincentrum in Flanders Expo is begin oktober gesloten. Pas op 1 december zal het opnieuw open kunnen. Hoe kan dat? En kan dat niet sneller? Rudy Coddens (Vooruit), schepen van Gezondheid, antwoordt op de meest gestelde vragen.

Wie kreeg al een derde prik in Gent?

Coddens: “De 85-plussers in Gent zijn een tijdje geleden uitgenodigd voor hun derde vaccin. 4.700 onder hen hebben dat ondertussen gekregen. Dat is 62 procent van de 85-plussers. Het gaat zowel om inwoners van woon-zorgcentra, als mensen die thuis een vaccin kregen van de huisarts of mensen die naar het ‘prikpunt’ van het UZ Gent zijn gegaan.”

Welk vaccin krijgen zij?

“We geven alleen nog vaccins van Pfizer en Moderna. AstraZeneca en Johnson worden tot nader order niet meer gezet.”

Wanneer krijgen de 65-plussers hun derde vaccin in Gent?

“Alle 65-plussers zullen uitgenodigd worden voor een derde vaccin tussen 1 en 23 december, in Flanders Expo. De eerste 8.000 uitnodigingen zijn al verstuurd in de leeftijdsgroep van de 65- tot 80-plussers. Dat verloopt van oud naar jong. Wie nog geen uitnodiging heeft gekregen, zal die binnenkort krijgen.”

Waarom gaat het zo traag?

“Er worden voorlopig enkel vaccins gezet in het prikpunt van het UZ Gent. Dat is open op dinsdag, woensdag en donderdag en kan 250 vaccins verwerken per dag. We onderzoeken of we dat kunnen opschalen door extra mensen in te zetten, maar daar zijn we nog mee bezig.”

En wat als ik nog niet gevaccineerd was, hoe raak ik aan een vaccin?

“We zien een samenloop van omstandigheden. Door de beslissing van dinsdag over het Covid Safe Ticket vragen mensen die eerder geen vaccin wilden, nu toch om een vaccin. Hun uitnodigingen van deze zomer zijn natuurlijk al verlopen. Die mensen kunnen een afspraak maken via onze vaccinatielijn. Maar die staat nu roodgloeiend, omdat ook 65-plussers bellen. We vragen een beetje begrip als het langer duurt om binnen te geraken.”

Dus ik moet minstens wachten tot december?

“Wie zich niet liet vaccineren, heeft meerdere kansen gekregen. We zullen kijken wat we kunnen doen voor die mensen. Als we de capaciteit in het UZ Gent kunnen opschalen is daar misschien wat ruimte, maar anders is het wachten tot december. Al die tijdsloten zitten nu al vol met 85-plussers en we kunnen onmogelijk alle mensen in het UZ vaccineren.”

Kan dat niet sneller?

“Neen, de hallen van Flanders Expo zijn niet beschikbaar. De eigenaar is contracten aangegaan voor beurzen waar zij niet meer onderuit kunnen. Wij hebben maar een overeenkomst met Flanders Expo vanaf eind november en hebben dan een paar dagen nodig om op te bouwen. Vanaf 1 december zal er opnieuw in Flanders Expo gevaccineerd kunnen worden.”

Waarom is het vaccinatiecentrum van Flanders Expo eigenlijk gesloten?

“We hebben meermaals de instructie gekregen vanuit Vlaanderen om ons vaccinatiecentrum te sluiten. Dat hebben we dan ook gedaan. Nu plots versnellen kan niet. We kunnen niet toveren. Eind november is het snelste moment dat de hallen weer beschikbaar zijn.”

Waarom wordt het ‘prikpunt’ van het UZ Gent niet uitgebreid?

“Dat kan niet. Het prikpunt ligt naast het testcentrum van het UZ, daar is gewoon niet genoeg ruimte. We moeten wachten op Flanders Expo. We krijgen ook signalen van 85-plussers dat het niet zo handig is aan het UZ. Wie dat wil, kan daarom wachten tot na 1 december om naar Flanders Expo te gaan voor een derde vaccin. Dat is makkelijker bereikbaar en daar is iedereen al geweest voor de eerste vaccins.”

Zijn er geen andere opties dan Flanders Expo of UZ Gent om te vaccineren op grote schaal?

“Neen, die zijn er niet. Er komt heel veel kijken bij de inrichting en organisatie van een grootschalig vaccinatiecentrum. Daarenboven is Flanders Expo ondertussen bij iedereen gekend en hebben we ondervonden dat het daar perfect werkt.”

Wanneer kunnen kinderen die net twaalf jaar geworden zijn zich laten vaccineren?

“Gentse tieners die na de eerste vaccinatiecampagne net twaalf jaar geworden zijn en dus te laat waren voor Flanders Expo, hebben de laatste weken ook een uitnodiging gekregen. We zijn hen niet vergeten. Zij kunnen vanaf 1 december ook opnieuw in Flanders Expo terecht.”

LEES OOK. Nog maar 20 procent van 65-plussers heeft derde prik gehad: hoe komt het dat het zo moeizaam loopt?

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent