Turkije zet zeven Syrische vluchtelingen het land uit om “spottende bananenvideo”

 

 ©  BELGAIMAGE

Turkije heeft donderdag bekendgemaakt dat het zeven Syriërs heeft gearresteerd. Het zevental zou Turkije belachelijk hebben gemaakt in een video die werd gedeeld op sociale media. Turkije beveelt nu een uitzetting.

Bron: BELGA

De Syriërs worden ervan beschuldigd “te hebben gespot met de Turken” in een “provocerende” video op sociale media. De controverse begon met een online filmpje over een woordwisseling tussen een jonge Syrische vluchtelinge en een paar Turken. Een Turkse man spreekt de vrouw aan en klaagt erover hoe hij geen geld heeft om bananen te kopen, maar de Syrische vrouw er kilo’s van koopt.

De vrouw probeert uit te leggen dat migranten zoals haar mogen beslissen aan wat ze hun geld uitgeven maar een Turkse vrouw mengt zich in het gesprek en probeert de vluchtelinge het zwijgen op te leggen. “Ga terug naar Syrië! Ga daar vechten! Wij ontvluchten ons land niet, jullie zouden dat ook eens moeten proberen”, schreeuwt de Turkse.

Filmpje

Als reactie op deze video postten enkele Syrische vluchtelingen een filmpje waarin ze een banaan verorberen. Verschillende accounts op Twitter reageerden woedend en stelden dat de Syriërs “lachen met de economische malaise van de Turken”. 

De zeven Syriërs moeten nu gedwongen terugkeren naar Syrië, ook al woedt daar nog steeds oorlog, aldus de Turkse migratieautoriteiten.

Turkije biedt onderdak aan ongeveer 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen. Xenofobie neemt er door de econmische crisis toe. Midden augustus viel een menigte in Ankara nog enkele Syriërs aan.

LEES OOK

Nu in het nieuws