Zitzakken, een doolhof en een labo: museum geeft kinderen en jongeren hun eigen expo

 ©  David Van Hecke

Gent -

De nieuwste expo in het SMAK is niet samengesteld door een ervaren curator met een resem kunstdiploma’s op zak. Nee, voor ‘De Kleine Catalogus van SMAK’ riep het museum de hulp in van 400 kinderen en jongeren. Het resultaat: een tentoonstelling met een doolhof, zitzakken en zelfs een laboratorium.

Max Dedulle

De tentoonstelling toont werken uit de vaste collectie van het museum. Wat we allemaal te zien krijgen, beslisten de jongeren helemaal zelf. Tijdens workshops maakten jonge kinderen hun keuzes op basis van kleur en associatie. De iets ouderen werkten dan weer rond thema’s als corona en sociale media.

De tentoonstelling kwam er na een catalogus op kindermaat. ©  David Van Hecke

De eindbeslissing lag bij negen curatoren tussen 13 en 16 jaar. Dit panel dacht ook na over hoé we de werken kunnen zien. Het resultaat: vanaf zaterdag vind je in het museum een doolhof, zitzakken om in uit te rusten en zelfs een redderstoel om het allemaal eens vanuit de hoogte te bekijken.

Het idee voor de tentoonstelling kwam er nadat het SMAK vorig jaar een catalogus uitbracht op maat van kinderen. Ook in dat boek werd de selectie door de jongeren zelf gemaakt, en aangevuld met een tekst op hun maat.

‘De Kleine Catalogus van SMAK’ opent zaterdag de deuren, smak.be.

De tentoonstelling neemt de eerste verdieping van het SMAK in. ©  David Van Hecke

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent