Slachtoffers van racistische schietpartij in Charleston treffen miljoenenschikking

 

 ©  AP

Meer dan zes jaar na de schietpartij met racistische motieven in de Amerikaanse stad Charleston, hebben de nabestaande en slachtoffers voor miljoenen dollars een schikking getroffen met het ministerie van Justitie. De schikking komt er na beschuldigingen tegen de politiedienst FBI, die niet wist te voorkomen dat de schutter een wapen kocht

Bron: BELGA

De 21-jarige Dylann Roof had in juni 2015 negen zwarte kerkgangers doodgeschoten in Charleston, in de staat South Carolina. De schietpartij was racistisch geïnspireerd. In 2017 werd de dader ter dood veroordeeld, een uitspraak die onlangs in beroep nog werd bevestigd. 

Het ministerie van Justitie zal nu een bedrag van 6 miljoen tot 7,5 miljoen dollar (5,1 miljoen tot 6,4 miljoen euro) uitbetalen aan de familieleden van de overleden slachtoffers. Aan vijf mensen die het geweld overleefden, wordt 5 miljoen dollar uitbetaald. Het totaalbedrag voor de schikking loopt zo op tot 88 miljoen dollar.

De slachtoffers en de nabestaanden hadden een rechtszaak aangespannen wegens tekortkomingen bij de FBI. Volgens de wetgeving had Roof het moordwapen nooit mogen kopen. Maar hij kreeg toch toestemming omdat essentiële informatie niet was doorgegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws