Vorming Nederlandse regering breekt naoorlogs record langstlopende formatie

In Hilversum zitten partijkopstukken, onder wie Mark Rutte, rond de tafel. 

In Hilversum zitten partijkopstukken, onder wie Mark Rutte, rond de tafel. ©  AFP

Het naoorlogse record voor langstlopende regeringsvorming in Nederland is vrijdag verbroken. De kabinetsformatie is al 226 dagen bezig. Het vorige record stond op naam van het nu ontslagnemende kabinet-Rutte III. Dat blijkt uit gegevens die zijn verstrekt door Parlement.com.

adbBron: BELGA

Volgens informateur Wouter Koolmees is het record niet iets om te vieren. Dat zei hij woensdagochtend al na aankomst op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Daar overleggen de partijleiders van de VVD, D66, CDA en CU met de informateurs. “Het einde moet nu wel echt in zicht komen”, aldus Koolmees. Toch is nog steeds zorgvuldigheid geboden, benadrukte hij. De onderhandelingen in Hilversum lopen door tot vrijdag. Volgende week gaat het overleg verder in Groningen.

Het kabinet-Rutte III was 225 dagen na de verkiezingen gevormd. De onderhandelingen duurden in 2017 onder meer zo lang omdat een poging een regering te vormen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks mislukte. Het overleg liep spaak met migratie als het grote struikelblok. Uiteindelijk kwamen dezelfde partijen die nu om tafel zitten tot een akkoord, maar ook dat kostte tijd. Zij hadden slechts een krappe meerderheid in de Tweede Kamer en timmerden het regeerakkoord daarom op veel aspecten dicht.

Dit wordt niet het eerste record dat de naam van Rutte zal dragen, als hij inderdaad zoals verwacht een nieuw kabinet gaat leiden. Eerder deze maand werd Rutte III al het langstzittende demissionaire kabinet. Met Rutte II haalde hij het derde kabinet van Ruud Lubbers al in als langstzittende naoorlogse regering. Als Rutte begin augustus nog steeds aan het hoofd staat van de regering, haalt hij Lubbers ook in als langstzittende naoorlogse premier.

Het wereldrecord regeringsvorming blijft vooralsnog stevig in Belgische handen. Een tiental jaar geleden duurde het 541 dagen om de regering-Di Rupo te vormen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten