Uit Syrië gerepatrieerde moeder veroordeeld voor terrorisme

Themabeeld: de vrouw werd teruggehaald nadat ze in een vluchtelingenkamp belandde. 

Themabeeld: de vrouw werd teruggehaald nadat ze in een vluchtelingenkamp belandde. ©  AFP

Een Brusselse rechtbank heeft donderdag een van de zes vrouwen die in juli uit Syrië met hun tien kinderen terugkeerden veroordeeld voor terrorisme. Dat schrijft La Libre Belgique vrijdag. Shirley R. werd veroordeeld tot 40 maanden cel, deels met probatie-uitstel. Voor dat uitstel gelden strikte voorwaarden, zoals een psychologische opvolging.

Bron: BELGA

De rechtbank oordeelde dat de vrouw deelnam aan activiteiten van de terreurgroep Islamitische Staat, en dat ze ook geprobeerd heeft om haar oudste kind aan die activiteiten te laten deelnemen. Ze moet geweten hebben wat voor groep ze vervoegde en moest beseft hebben dat het om een terreurgroep ging, vindt de rechtbank.

Dat ze de situatie ter plaatse niet kende, achtten de rechters ongeloofwaardig. Ze wijzen erop dat ze naasten gevraagd heeft geld over te maken aan IS.

De schoonzus van Shirley R., Jasmine D., werd bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel. Ze waren samen vertrokken, maar Jasmine D. zit nog altijd opgesloten in het kamp Al-Hol.

LEES OOK. Nadat ze hun ideologie afzworen en DNA-test afleverden: zes IS-moeders en hun tien kinderen geland in ons land (+)

LEES OOK. Waarom werden IS-moeders en hun kinderen teruggehaald? Hoe ziet hun leven er nu uit? En volgen er nog? (+)

Lees ook

Nu in het nieuws