Dertiger uit Hasselt krijgt 5 jaar cel met uitstel voor misbruik van nichtje en neefje: “Je verziekt de geest van kinderen”

Themabeeld 

Themabeeld ©  ANP

Een 31-jarige man uit Hasselt is vrijdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel (voor het deel dat de hechtenis overschrijdt) en een ontzetting uit de rechten voor vijf jaar, wegens het sturen van seksueel getinte berichten naar zijn minderjarig nichtje en neefje en diens vriendinnetje. Aan het uitstel zijn voorwaarden gekoppeld. De man moet zich laten begeleiden voor zijn grensoverschrijdend gedrag. Volgens de gerechtsdeskundige is er bij de man sprake van pedofiele tendensen.

jvhBron: BELGA

De man voelde zich naar eigen zeggen eenzaam en zocht aandacht. Een verblijf in de gevangenis had hem doen inzien dat hij zeer fout gehandeld had. De moeder van het veertienjarig meisje deed op 18 februari 2020 aangifte bij de politie omdat haar dochter van veertien door haar oom seksueel benaderd was. De moeder had in de gsm van het kind seksueel getinte berichten gevonden die de oom gestuurd had. Hij vroeg het meisje naar naaktfoto’s, maar dat had het kind afgeblokt. Ook haar broer werd door de beklaagde benaderd. Zo had de dertiger ooit zijn laptop met bepaalde beelden laten openstaan. Als de jongen daar iets over wilde vragen, dan was de oom altijd bereid daarop te antwoorden.

Eén keer was er met het neefje ook fysiek overschrijdend contact geweest. De man stuurde kinderpornografische bestanden naar zijn neefje en nichtje. Het vriendinnetje van het neefje kreeg ook filmpjes en foto’s toegestuurd. “Volgens de gerechtspsychiater is er bij de man sprake van aantrekking tot pubers. Je verziekt de geest van kinderen, terwijl je alleen hebt stilgestaan bij jouw eigen behoeften en lusten”, zei de openbare aanklager. 

Advocaat Jan Vandersanden vroeg voor de slachtoffers een aanstelling van een deskundige om de schade te begroten. Op burgerlijk gebied volgt op 21 januari een heropening. Volgens de rechtbank had de man misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van minderjarigen voor wie hij een steunfiguur had moeten zijn.

Lees ook

Nu in het nieuws