3M moet productieprocessen die PFAS uitstoten stilleggen

De site van 3M in Zwijndrecht 

De site van 3M in Zwijndrecht ©  ISOPIX

3M moet al haar productieprocessen stopzetten die PFAS uitstoten. Die veiligheidsmaatregel heeft de Omgevingsinspectie en het Agentschap Zorg en Gezondheid het bedrijf in Zwijndrecht opgelegd. Het zou gaan om ongeveer een derde van de activiteiten.

Donderdag kreeg 3M de mogelijkheid om tijdens een hoorzitting de stopzetting tegen te houden. Maar de Omgevingsinspectie beoordeelde het verweer als onvoldoende. Het bedrijf deelde te weinig informatie en er kwam geen duidelijkheid over de uitstoot van PFAS-stoffen naar de omgeving. Volgens inspectie is het tijdelijk stilleggen van de betrokken productieprocessen dan ook de enige manier om zeker te zijn dat blootstellingsrisico’s voor de omwonenden niet verder toenemen.

Vertegenwoordigers van 3M wilden donderdag geen commentaar kwijt over de hoorzitting. In een interview met VRT NWS gaf vicepresident Rebecca Teeters toe dat er jaarlijks nog 3 gram PFAS-stoffen uit de schouw van 3M in Zwijndrecht komen. Volgens haar is dat weinig en niet van dien aard dat ze de verhoogde bloedwaarden bij de omwonenden veroorzaakt hebben.

Bloedonderzoek

Naar aanleiding van de resultaten van het bloedonderzoek bij ongeveer 800 inwoners van Zwijndrecht en Beveren, eiste Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) van 3M garanties dat het inwoners niet extra blootstelt aan risico’s. Bij 9 op de 10 van de deelnemers waren de gemeten PFOS-waarden te hoog.

De conclusie luidde dan ook dat uitstoot van alle PFAS-componenten naar de omgeving moest stoppen om extra blootstelling te vermijden.

Geleidelijke stopzetting

Het bedrijf 3M wordt niet volledig stopgezet. Minstens een deel van haar activiteiten kan voortgezet worden. Minister Demir liet eerder verstaan dat ongeveer een derde van de productieprocessen stilgelegd moet worden.

Het bedrijf beschikt over procedures waarmee de betrokken productieprocessen op een veilige manier in stilstand kunnen gaan. Dat werkt anders dan de aan- en uitknop van een tv. Een petrochemisch proces veilig stopzetten duurt even, omdat bijvoorbeeld chemische reacties uitgereageerd moeten zijn. Maar dat proces moet 3M nu uitvoeren, en de Omgevingsinspectie zal dat opvolgen.

Wat de Vlaamse overheid betreft gaat dit om een tijdelijke situatie tot 3M de nodige zekerheden kan geven. Dit hoeft dan ook niet per definitie een langdurige impact te hebben op de tewerkstelling waarin 3M voorziet. Dat wil echter wel zeggen dat 3M eindelijk bereid moet zijn haar verantwoordelijkheid op te nemen richting de omgeving en in het bijzonder haar werknemers.  (agg)

Lees ook

Nu in het nieuws