Eli Iserbyt opgetogen over teamwerk in Overijse: “Als ik iets kan terugdoen voor Michael, ga ik dat ook zeker doen”

 

 ©  BELGA

Voor Pauwels Sauzen-Bingoal was het dubbel feest in Overijse zondag: Eli Iserbyt won en Michael Vanthourenhout snoepte de tweede plek af van Toon Aerts. De sfeer was na de cross dus goed in het kamp van Iserbyt en co. “Michael en ik begrijpen elkaar perfect”, stelt de Europese kampioen.

Sam Varewyck en Bram Vandecapelle

LEES OOK. Eli Iserbyt wint nu ook Druivencross in Overijse na spannende strijd en is nog wat steviger leider in Wereldbeker

Eli Iserbyt: “Dunnere tubes maakten misschien het verschil”

De zege van Iserbyt kwam ook mee tot stand dankzij een tip van coach Richard Groenendaal. “Ik heb ook met atypische, dunnere tubes gereden. In Gieten was ik meer aan het wippen dan dat ik gleed, dus ik ben blij met die tip van Richard en dat ik daar wat voordeel uit heb gehaald. Ik denk dat ik daarmee het verschil heb gemaakt, met die echt brede tubes kan ik niet echt kracht zetten vergeleken met renners die meer gewicht hebben. Ik wilde nog even wisselen omdat ik niet echt zeker was van mezelf, maar uiteindelijk heb ik dat niet gedaan.”

Uiteraard genoot Iserbyt in de slotronde ook steun van teamgenoot Michael Vanthourenhout. “Of ik het zonder hem had gekund vandaag? Goh. Ik denk dat hij mijn voornaamste concurrent was in de slotronde en dat Toon Aerts zijn beste krachten al verspeeld had. Ik ben wel dankbaar dat hij er was en niet echt doorging op het einde. Als ik eens een mindere periode heb en iets kan terugdoen, ga ik dat ook zeker doen. Dat is de enige manier om gezond verder te gaan in de ploeg. De Wereldbeker is voor ons beiden belangrijk, we staan allebei ook hoog. Michael rijdt enorm goed, we zitten altijd dicht bij elkaar en begrijpen elkaar perfect.”

 

 ©  BELGA

Michael Vanthourenhout: “Ik was misschien de beste, maar Eli heeft dat killerinstinct”

Michael Vanthourenhout kreeg zelf ook de vraag of Iserbyt zonder hem had gewonnen. “Dat weet ik niet, dan win ik misschien zelf (lacht). Dat zou ook niet slecht geweest zijn. We hebben elkaar goed aangevuld vandaag en zolang de ploeg wint, is het voor mij goed. Ik wist dat ik voor Toon Aerts moest blijven rijden op dat stuk na de tweede materiaalpost, want dat is een stuk dat hem goed lag. Daar moest ik voorbij hem om nog kans te maken op die tweede plek. Dus ik deed het zowel voor Eli als mezelf.”

“We hebben een goede verstandhouding en dat moet ook wel als je in een gezond team verder wil gaan”, ging Vanthourenhout verder. “Er komen nog veel mooie crossen, hopelijk kan Eli nog eens iets terugdoen. Ik denk dat ik misschien wel de beste in koers was, maar Eli heeft dat killerinstinct om het volledig af te maken. Dat had ik vandaag niet. Misschien komt dat omdat hij zoveel wint, hopelijk komt het bij mij terug zodra ik ook win.”

 

 ©  BELGA

Toon Aerts: “Het is heel fair gespeeld”

Toon Aerts moest in Overijse vrede nemen met plek drie. “Ik moest al vroeg wat krachten gebruiken om weer vooraan te komen. Op het moment dat Quinten Hermans valt, kom ik weer wat in de koers en rij ik op mijn eentje het gat dicht naar de twee leiders. Daarna heb ik een goede finale proberen rijden, we hadden afgesproken om niet te snel aan te vallen. Sven Nys riep mij in het begin van de slotronde toe ‘begin er toch maar op tijd aan’. Dan ben ik op de klim meteen begonnen, maar dat was iets te veel van het goede.”

Aerts moest het in de slotfase opnemen tegen tegen drie teamgenoten van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Uiteindelijk is er in de afdaling maar één ideale lijn, anders ga je te traag door de bochten. Dat zorgt ervoor dat als ik achter drie ploegmaten kom op die stroken en ik meteen meters verlies als er net een van hen in de remmen moet of een foutje maakt. Ik koos ervoor om aan te gaan en bij de eerste twee het veld in te gaan, maar op de aanval van Eli Iserbyt op dat bergje had ik geen antwoord. En dan kwam Michael Vanthourenhout er ook nog over in het bos. Het is heel fair gespeeld.”

“Hoe ik het de komende weken zie evolueren? Ik hoop in december nog op het niveau van nu of hoger te rijden, dus dan ga ik niet in september al in Lokeren en die andere crossen met de vingers in de neus winnen. Eli kon dat duidelijk wel”, stelt Aerts. “Dat is een andere opbouw, hij is ook een ander type renner. Maar je moet niet altijd vergelijken tussen twee renners.”

Maandag staat de Koppenbergcross op het programma. “Ik ben benieuwd. Er zijn jaren geweest dat het in de week voor de cross veel regende en het er dan toch vrij droog bij lag. Als het vandaag en morgen nog wat regent, zal het lang geleden zijn dat we nog zo’n zware Koppenbergcross gehad hebben”, sloot Aerts af.

 

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten