Red Flames op het EK in uitdagende groep met Frankrijk, Italië en IJsland, maar blijven ambitieus

“Kwartfinale mogelijk met steun van 12de man en vrouw”

Tessa Wullaert (links) en Tine De Caigny (rechts) feliciteren elkaar. De twee doelpuntenmachines van de Red Flames zullen volgende zomer meteen scherp moeten zijn.   

Tessa Wullaert (links) en Tine De Caigny (rechts) feliciteren elkaar. De twee doelpuntenmachines van de Red Flames zullen volgende zomer meteen scherp moeten zijn.  ©  BELGA

De Red Flames spelen op het EK voetbal voor vrouwen, dat van 6 tot en met 31 juli 2022 plaatsvindt in Engeland, in groep D tegen Frankrijk, Italië en IJsland. Kwalificatie voor de kwartfinales wordt een uitdaging, maar niet onmogelijk. “We blijven geloven in de ambitie die we vooraf hebben gesteld: bij de eerste twee van onze groep eindigen en doorstoten”, aldus bondscoach Ives Serneels.

Michael Van Damme

Het EK voor vrouwen had eigenlijk in de zomer van 2021 moeten plaatsvinden, maar werd met een jaar uitgesteld door de coronapandemie. Afgelopen zomer vond het uitgestelde mannen-EK plaats. België (19de op de FIFA ranking) zat bij de loting voor de EK-eindronde in Manchester in de derde pot. Uit pot 1 kwam Frankrijk (5), uit pot 2 Italië (14) en uit pot 4 IJsland (16). De opdracht voor de Red Flames, die met Tine De Caigny (12 goals) de topschutter van de EK-voorronde in de rangen hebben, is duidelijk: enkel de eerste twee uit de vier groepen plaatsen zich voor de kwartfinales. In hun enige deelname aan een EK tot dusver, in 2017, slaagden de Red Flames daar net niet in. Makkelijk wordt het opnieuw niet, onmogelijk evenmin. Bondscoach van de Belgische nationale vrouwenploeg Ives Serneels kan leven met de tegenstanders.

“We moeten tevreden zijn. We wisten op voorhand dat uit pot 1 sowieso een groot voetballand zou komen. Naast Frankrijk is ook Italië een groot voetballand en IJsland was het sterkste team dat we konden loten uit pot 4”, aldus Serneels. “Toch blijven we geloven in de ambitie die we vooraf hebben gesteld: de tweede ronde halen. Tegen grote voetballanden moeten we top zijn om een resultaat te behalen. Dat hebben we onlangs tegen Noorwegen gezien (België verloor dinsdag met 4-0 van Noorwegen in de WK-kwalificatie, red.). Onze openingsmatch tegen IJsland wordt meteen belangrijk. Al verloren we op het EK 2017 ook onze openingsmatch (tegen Denemarken, red.) en deden we na een knappe zege tegen Noorwegen (0-2, red.) tot het einde mee voor kwalificatie.”

“We hopen dat we ook qua enthousiasme bij de supporters een stap hoger kunnen zetten tegenover het EK 2017 in Nederland. Als we onze ambitie willen halen, dan zal de steun van de twaalfde man en vrouw nodig zijn.”

Geen rivaliteit met Frankrijk

Een duel tegen Frankrijk is voor de Rode Duivels een affiche met een bijzondere lading. Die rivaliteit straalt niet af op het vrouwenvoetbal. “In het vrouwenvoetbal is er geen speciale rivaliteit tussen België en Frankrijk. Ik heb voor de loting nog de Franse bondscoach gezien. Het ging er hartelijk aan toe en toen we het hadden over een mogelijke ontmoeting, zei ze dat het een goede match zou zijn”, aldus Serneels.

De Flames openen op 10 juli 2022 tegen IJsland. Daarna treffen ze op 14 juli Frankrijk, kwartfinalist op het EK 2017 en WK 2019, en op 18 juli Italië, kwartfinalist op het WK 2019. Al deze duels vinden volgens het voorgestelde schema in Manchester plaats.

Titelverdediger Nederland speelt in groep C tegen Zweden, Rusland en Zwitserland. Groep A bestaat uit organisator Engeland, Noorwegen, Oostenrijk en Noord-Ierland. Poule B wordt gevormd door Duitsland, Spanje, Denemarken en Finland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten