Victor Campenaerts: “Vijftig procent kans dat ik werelduurrecord kwijt ben”

 

 ©  BELGA

Victor Campenaerts volgt vanavond de poging van Alex Dowsett thuis in Gavere “met een frietje en een pintje”. Onze landgenoot is excited. “Alex hoort bij de vijf procent van renners met wie ik het best overeenkom. Mocht hij mijn record breken, zal ik blij zijn. Ik weet wat dit voor hem zou betekenen en records zijn er nu eenmaal om gebroken te worden.”

bvc

LEES OOK (+). Een bloedserieuze aanval: 5 dingen die u moet weten over de werelduurrecordpoging van Alex Dowsett

Volgens Campenaerts is de kans reëel dat zijn afstand van 55,089 kilometer aangescherpt wordt. “Ik geef hem vijftig procent kans. Alex heeft het voordeel dat hij in 2015 al eens het werelduurrecord verbeterde. Hij heeft er ongetwijfeld veel uit geleerd. Mocht ik een nieuwe poging doen, zou ik het op basis van mijn ervaring anders aanpakken. Bovendien had Alex geen last van tijdsdruk. Ik voelde dat er snel een standaard zou worden gezet en was de concurrentie te snel af door al in april (2019, red.) een ijkpunt neer te zetten.”

Komt daarbij dat enkele regels sinds april 2019 veranderd zijn. “Ik mocht niet met overschoenen rijden, nu mag dat wel. Een voordeel.” Toch geeft Campenaerts zich nog niet gewonnen. “Ik was toen in de vorm van mijn leven en won in de aanloop een tijdrit in Tirreno tegen Filippo Ganna. Alex heeft al enkele jaren geen internationale tijdrit gewonnen.”

Ook de omstandigheden zijn anders. Campenaerts vestigde zijn werelduurrecord om elf uur lokale tijd – voor de hitte. Dowsett rijdt om 16 uur, op het warmste moment van de dag. “Hoe heter, hoe minder luchtweerstand, maar dan is de kans op ontploffen groter. Hij neemt een risico. Als hij erin slaagt, zal ik niet snel een nieuwe poging doen. Ik ben nu een ander type renner dan tweeënhalf jaar geleden”, besluit Campenaerts.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten