Elf huiszoekingen in kazernes en bij militairen thuis in nasleep van dossier-Jürgen Conings

Themabeeld 

Themabeeld ©  rr

De federale gerechtelijke politie van Charleroi heeft woensdagochtend elf huiszoekingen uitgevoerd in Belgische militaire kazernes en bij verschillende militairen of hun familieleden thuis. Dat wordt door het federaal parket bevestigd aan onze redactie.

jvh, phu, me, lob

De huiszoekingen werden uitgevoerd in drie kazernes – volgens onze informatie in Florennes, Sint-Truiden en Heverlee – en bij acht militairen of hun familieleden thuis, in het kader van een onderzoek naar extreemrechts binnen het Belgische leger. Er werd niemand opgepakt of meegenomen voor verhoor, maar er werden onder andere computers en gsm’s in beslag genomen. Het onderzoek wordt gevoerd door een onderzoeksrechter in Charleroi.

De speurders willen nagaan of de betrokkenen zich schuldig hebben gemaakt aan het aanzetten tot haat en geweld tegen minderheden, in casu “het verspreiden van boodschappen die kunnen leiden tot het aanzetten van het plegen van misdrijven gelinkt aan terroristische daden”. Volgens onze informatie zoeken de speurders in eerste instantie in de brede zin van het woord naar extreme praat die militairen en/of familieleden gelinkt aan die militairen digitaal verspreiden, hetzij via sociale media, digitale fora, dan wel in besloten chatfora.

Nasleep van dossier-Jürgen Conings

Het zou gaan om een uitloper van het dossier-Jürgen Conings, maar er zou geen direct verband zijn met die zaak. In militaire middens is te horen dat het gaat om onderzoeken die na die zaak zijn opgestart door de militaire inlichtingendienst Adiv en de Staatsveiligheid. Na de affaire-Conings werd een aantal andere aanwijzingen nog eens extra tegen het licht gehouden en onderzocht. “Dit is daar een eerste daad van”, klinkt het.

De woordvoerders van zowel Defensie als de militaire inlichtingendienst Adiv verwijzen voor alle commentaar door naar het parket. Toch werd uit goede bron vernomen dat het onderzoek zich toespitst op vier Franstalige militairen met extreemrechtse sympathieën. Zij kwamen bij de militaire inlichtingendienst op de radar omwille van hun uitlatingen op sociale media, en werden al enkele weken in het oog gehouden. Op zeker moment zag Adiv voldoende reden om de zaak door te spelen naar het parket, dat dus woensdagochtend huiszoekingen hield.

De vier zijn niet aangehouden, maar Defensie houdt hen tijdelijk wel thuis. Cyberspecialisten van Defensie zijn ingeschakeld om hun gsm’s, laptops en tablets binnenstebuiten te keren. Over de resultaten daarvan is nog niets bekend. “We zijn hier gevoeliger door geworden door de zaak Jürgen Conings”, zegt een militaire bron. “Toen waren we te laat, nu spelen we op zeker en grijpen we sneller in.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten