Advocaten van wapenspecialiste op set van Alec Baldwin-film ‘Rust’ spreken van mogelijke “sabotage”

 

 ©  AP

Er is mogelijke sabotage in het spel bij het dodelijke schietincident op de set van de film ‘Rust’, waar steracteur Alec Baldwin een collega doodschoot en een andere verwondde. Dat hebben de advocaten van de vrouw die op de filmset verantwoordelijk was voor de wapens gezegd. Baldwin, die ook producer van de film was, ontkent intussen dat slechte werkomstandigheden het incident veroorzaakten.

gjs, adbBron: BELGA, Daily Beast, TMZ, Today, NBC

Het was Hannah Gutierrez-Reed die op de filmset van Rust, in New Mexico, verantwoordelijk was voor de wapens. Zij is geschokt na de feiten, zei ze vorige week nog. Nadat zij het wapen doorgegeven had aan de regie-assistent, en die vervolgens aan Alec Baldwin, voltrok zich het drama: in plaats van een losse flodder werd een echte kogel afgevuurd. Cameraregisseuse Halyna Hutchins overleefde het niet, de regisseur liep verwondingen op maar overleefde het.

In The Today Show hebben de advocaten van Gutierrez-Reed nu enkele opmerkelijke uitspraken gedaan. Zij suggereerden daar dat het best zou kunnen dat er sprake is van sabotage door iemand die op de filmset actief was. Ze wijzen daarbij onder meer op het feit dat meerdere leden van de cameracrew enkele uren voor het incident de set verlaten hadden uit protest tegen de werkomstandigheden.

“Ik denk dat iemand die dat doet, de film ook wel zou willen saboteren om een punt te maken”, zei Jason Bowles, een van de advocaten. “Om te tonen dat ze misnoegd en ongelukkig zijn. Ik denk niet dat er iemand is die je op dit moment kan uitsluiten.”

Onbewaakt

Bowles voegde er nog aan toe dat “we weten dat er een echte kogel, die er niet had moeten zijn, tussen een boel losse flodders zat”. “We zien daarnaast mensen die de set verlaten hadden, die weggelopen waren omdat ze kwaad waren. We hebben een periode tussen 11 en 13 uur die dag waarop de wapens onbewaakt waren. Daar was tijd genoeg om ermee te knoeien.”

De munitie lag in een truck op de set, zei Robert Gorence, de andere advocaat van Gutierrez-Reed. “Dat voertuig werd helemaal niet bewaakt, iedereen had de kans en toegang.” Hun cliënte bereidde de munitie voor, maar daarna waren er dus die twee uren waarin er niemand bij was.

Ze kon de munitie en wapens niet de hele tijd in het oog houden omdat ze een dubbele job had: ze was ook “hoofd rekwisietenassistent”. Dus gaf ze het wapen aan regie-assistent Halls en was ze haar andere taken gaan doen, aldus Gorence.

Baldwin ontkent slechte omstandigheden

Acteur Alec Baldwin, die ook coproducer was van de film, ontkent intussen dat de werkomstandigheden erbarmelijk waren. Hij deelde via Instagram zeven schermafbeeldingen van een uitgebreid Facebookbericht, waarin een kostuummedewerkster de producers verdedigt en de beweringen over te lange werkdagen, ondermaatse hotels en onveilige omstandigheden “bullshit” noemt. “Lees dit”, aldus Baldwin.

Terwijl de medewerkster de cameracrewleden met hun onredelijke eisen “eikels” noemt, verdedigt ze in haar bericht Gutierrez-Reed, die volgens haar wel degelijk bekwaam was voor de job. En de regie-assistent was níét nonchalant over veiligheid op deze set, al “verpestte hij het duidelijk wel helemaal op die dag”. Dat kwam dan weer omdat hij gestresseerd was doordat de cameramedewerkers opgestapt waren en ze daardoor achterliepen op schema.

Hij maakte toen “de vreselijkste beslissing die hij kon maken” – het wapen onvoldoende controleren. “Mijn hart is gebroken en ik ben furieus dat hij dat deed en ik ga nooit het geluid van dat schot of de schreeuwen van mijn regisseur uit mijn hoofd krijgen. Mijn vriendin is dood. Ben ik kwaad op hem? Ja. Maar ik ga niet meedoen en doen alsof hij de hele tijd niets gaf om veiligheid.” Wel wil de medewerkster vechten voor betere wapenveiligheid op filmsets.

Actrice Frances Fisher, die naast Alec Baldwin in Rust speelde, steunde hem in een reactie op zijn Instagrampost: “Ik volg je helemaal, Bro”, gevolgd door een hartje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerdere schietincidenten tijdens ‘Rust’

Een cameracrewlid dat de dag voor het dodelijke incident ontslag nam, klaagde in zijn ontslagbrief onder meer over een gebrek aan veiligheid bij het gebruik van wapens op de set. Lane Luper zei in de brief, die NBC News kon inkijken, dat er al twee wapens en één explosief per ongeluk waren afgegaan in de nabijheid van de crew tussen opnames door. “Voor alle duidelijkheid: er zijn GEEN veiligheidsvergaderingen dezer dagen.”

Luper verduidelijkte in een interview met de LA Times dat Baldwins stand-in een wapen afvuurde nadat hem was gezegd dat het wapen “koud” was, en dat een vrouw die op de rekwisietenafdeling werkte zichzelf in de voet schoot met een losse flodder. Volgens Luper leken het strakke schema en het budget belangrijker dan de veiligheid van crewleden.

Echtgenoot schakelt advocaten in

De weduwnaar van cameraregisseur Halyna Hutchins heeft intussen advocaten ingehuurd die gespecialiseerd zijn in rechtszaken wegens “onrechtmatige overlijdens”. Dat bevestigt het advocatenkantoor, volgens entertainmentwebsite TMZ. Tot nu toe is niemand aangeklaagd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten