China in de ban van vermeende #MeToo-klacht: “Ongeziene censuur” nadat toptennisster Peng Shuai voormalige vicepremier beschuldigt van verkrachting

Peng Shuai, een dubbelspecialiste, is niet van de minste. Ze heeft een half miljoen volgers op de Chinese variant van Twitter, maar haar laatste post werd snel offline gehaald. 

Peng Shuai, een dubbelspecialiste, is niet van de minste. Ze heeft een half miljoen volgers op de Chinese variant van Twitter, maar haar laatste post werd snel offline gehaald. ©  AP

De Amerikaanse nieuwszender CNN klaagt een doofpotoperatie aan rond de vermeende verkrachting van de Chinese tennisster Peng Shuai (35), ex-winnares van Wimbledon en Roland Garros in het dubbelspel. Shuai zou zich op sociale media tot de voormalige vicepremier Zhang Gaoli gericht hebben en vroeg waarom hij haar dwong tot seks. De post en alle verwijzingen ernaar werden razendsnel verwijderd.

Michael Van Damme

Het gaat om een explosieve zaak, die zich in China via het internet verspreid heeft ondanks pogingen om alles offline te halen. De beschuldigde is een toppoliticus van de Communistische Partij, voormalig vicepremier Zhang Gaoli, intussen 75 jaar oud en gepensioneerd.

Er circuleren screenshots die afkomstig zouden zijn van het Weibo-account, een Chinese variant van Twitter, van Peng Shuai. In 2014 was Peng Shuai het nummer één van de wereld in het dubbelspel. In 2013 won ze Wimbledon in het dames dubbel en in 2014 Roland Garros. Nog in 2014 bereikte ze in het enkelspel de halve finales van de US Open. Officieel is ze niet gestopt, maar Peng kwam voor het laatst in actie in het voorjaar van 2020, toen ze de halve finales van het tornooi in Doha bereikte.

Gedegouteerd

In de intussen verwijderde post richtte de tennisster zich tot Zhang: “Waarom moest je mij opnieuw contacteren, me meenemen naar je huis en dwingen om seks te hebben. Ja, ik heb geen bewijs, het was gewoon onmogelijk om bewijs te hebben. Ik kan niet beschrijven hoe gedegouteerd ik was en hoe vaak ik mezelf heb afgevraagd of ik nog een mens ben? Ik voel me een levend lijk. Elke dag probeerde ik te doen alsof en vroeg ik me af wie ik werkelijk was.”

Zhang was lid van het zevenkoppige comité dat de Communistische Partij leidt, de partij die China controleert. Hij nam in 2018 afscheid als vicepremier.

In China komt de #MeToo-beweging langzaam op gang, met wisselend succes. In dit geval werden de beschuldigingen met een ongeziene snelheid en hevigheid verwijderd. CNN maakt daarom gewag van censuur.

Zelfs verwijzingen in private chatgroepen verwijderd

De post werd dinsdagavond laat gepubliceerd en een half uur later circuleerden de screenshots overvloedig op sociale media en in private chatgroepen. Maar samen met de originele post verdwenen ze snel.

Pengs geverifieerd Weibo-account met meer dan een half miljoen volgers was een dag later nog steeds online, maar verscheen niet meer tussen de resultaten van zoekmachines. Alle commentaren op haar eerdere posts werden afgesloten. Zelfs de Weibo-discussiepagina over tennis werd geblokkeerd.

Het staat in schril contrast met het #MeToo-schandaal rond de Canadees-Chinese popster Kris Wu. Hoewel die de beschuldigingen ontkende, kreeg de zaak vrije baan op Weibo en andere sociale media. Wu zelf werd het zwijgen opgelegd omwille van zijn “morele decadentie”.

Buitenechtelijke affaire

In de uitvoerige post die wordt toegeschreven aan Peng staat dat ze tien jaar geleden voor het eerst seks had met Zhang, toen die als lokale leider van de Communistische Partij in Tianjin fungeerde. Over de aard van het seksuele contact toen werd niets gezegd. Zhang verbrak alle communicatie toen hij werd gepromoveerd in de partij.

Maar drie jaar geleden, nadat Zhang was afgezwaaid, werd Peng plots door hem uitgenodigd om te komen tennissen in Peking. Nadien namen Zhang en diens vrouw haar mee naar huis, waar ze gedwongen zou zijn om seks te hebben met Zhang.

“Die middag weigerde ik aanvankelijk en huilde ik onophoudelijk.” Na een maaltijd met Zhang en zijn vrouw en verder aandringen van Zhang, zou ze haar verzet gestaakt hebben. “Ik was in paniek en bang en ik stemde toe met mijn gevoelens van zeven jaar eerder.”

Peng zegt dat ze nadien een buitenechtelijke affaire met Zhang begon, maar die zou bol staan van “onrechtvaardigheid en verwijten”.

Vorige week zou het tot een ruzie gekomen zijn, waarna Zhang weigerde haar te ontmoeten en opnieuw met de noorderzon verdween.

Peng zegt dat ze geen bewijzen heeft en dat Zhang altijd achterdochtig was dat ze zaken zou opnemen. CNN benadrukt dat het de echtheid van de post en de beschuldigingen niet kan bevestigen. Maar de snelheid waarmee alles offline werd gehaald, blijft opmerkelijk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten