Bedrijf van Bezos verliest rechtszaak over bouw Maanlander voor NASA

 

 ©  REUTERS

Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazon-oprichter en multimiljardair Jeff Bezos heeft een rechtszaak verloren over de bouw van een Maanlander voor het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. Bezos was het er niet mee eens dat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-topman Elon Musk, zo een tuig mag bouwen en niet zijn Blue Origin.

Bron: BELGA

Bezos spande daarom een zaak aan bij de Court of Federal Claims in Washington, een aparte rechtbank voor financiële zaken tegen de Amerikaanse overheid. Blue Origin stelde dat de beslissing van de NASA onwettig was en dat de voorstellen van SpaceX en Blue Origin niet goed zijn beoordeeld. De details van de uitspraak zijn nog niet gepubliceerd.

SpaceX kreeg het contract voor de Maanlander eerder dit jaar. Het bedrijf van Musk ontwikkelt een ruimtetuig waarmee astronauten in het kader van het project Artemis voor het eerst sinds 1972 weer voet op de Maan moeten zetten. Dat moet over een paar jaar gebeuren. Het wordt Starship HLS (Human Landing System) genoemd. Met de deal is een bedrag van bijna 3 miljard dollar gemoeid, omgerekend 2,5 miljard euro. 

NASA liet weten zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan met SpaceX.

Eerder geklaagd

Blue Origin was ook in de race voor de opdracht. Het bedrijf klaagde eerder tevergeefs bij de General Accounting Office, de Amerikaanse Rekenkamer.

Bezos en Musk zijn verwikkeld in een ruimterace. Hun bedrijven werken beide samen met de NASA. Ze proberen lucratieve contracten van de Amerikaanse overheid te krijgen en daarnaast willen ze beide toeristische vluchten naar de ruimte verkopen. Bezos ging eerder dit jaar zelf kort de ruimte in.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten