Lotto-kopmannen Campenaerts, Van Moer en Vermeersch trekken op hoogtestage naar Rwanda

Florian Vermeersch.

Florian Vermeersch. © BELGA

Het veldritseizoen moet nog losbarsten, maar de wegrenners ontwaken stilaan uit hun winterslaap. De plannen en programma’s van 2022 worden gemaakt. Bij Lotto-Soudal komen ze origineel uit de hoek. Victor Campenaerts, Florian Vermeersch en Brent Van Moer willen in januari en februari op hoogtestage naar het Afrikaanse Rwanda.

Bram Vandecapelle

Na het vertrek van Tiesj Benoot in 2019 hinkte Lotto-Soudal op het vlak van voorbereiding op het klassieke voorjaar achter op de rest van de grote ploegen. Benoot trok jaarlijks op hoogtestage in januari - februari. Zijn opvolgers Philippe Gilbert en John Degenkolb hechten daar minder waarde aan. Met de komst van Victor Campenaerts en de nieuwe wind dankzij youngsters Florian Vermeersch en Brent Van Moer verandert dat in de aanloop naar het voorjaar van 2022. In de winter zijn er in Europa maar twee plekken waar een hoogtestage mogelijk is. De Teide op Tenerife en de Sierra Nevada in Zuid-Spanje. De stekjes in die oorden met weinig hotels zijn enorm gegeerd en Lotto-Soudal kon in februari onvoldoende kamers bemachtigen.

Victor Campenaerts 

Victor Campenaerts ©  Karel Hemerijckx

De Belgische ploeg moest creatief zijn en trekt naar Afrika. Niet naar Zuid-Afrika, waar onder andere Laurens De Plus en Bob Jungels destijds op hoogtestage gingen. Zuid-Afrika geldt als gevaarlijk: De Plus werd toen van de baan gereden. Campenaerts en co hebben hun oog laten vallen op Rwanda. Meer bepaald op de streek Musanze, in het uiterste noorden van Rwanda vlakbij de grens met Congo en Oeganda. Lotto-Soudal heeft een accommodatie gevonden op 2.100 meter boven de zeespiegel. Dat is qua hoogte vergelijkbaar met Tenerife en de Sierra Nevada met dat verschil dat je als afsluiter van de training niet telkens de berg op moet fietsen om in het hotel te geraken. De streek rond Musanze is eerder heuvelachtig dan bergachtig.

Campenaerts heeft al ervaring met hoogtestages in Afrika. In 2019 trok hij voor twee maanden naar Namibië om zijn werelduurrecord in Mexico voor te bereiden. Ditmaal zal hij slechts één maand (25 januari tot 22 februari) in Afrika verblijven, zodat hij tijdig terug is voor de Omloop Het Nieuwsblad (26/2). Van Moer en Vermeersch zullen na drie weken al naar Europa terugkeren. In de aanloop naar het Belgische openingsweekend willen zij graag nog een rittenkoers in de benen hebben, zoals bijvoorbeeld de Ronde van de Algarve. Naast de drie klassieke renners gaan er ook een dokter, mecanicien en soigneur mee naar Rwanda ter ondersteuning.

Brent Van Moer 

Brent Van Moer ©  BELGA

Lees ook

Nu in het nieuws