Ooievaarsjong uit het Zwin vliegt hele Sahara over, en sterft in Mali

 

 ©  BELGA

Voor het eerst is een ooievaar, geboren in het Zwin, de Saharawoestijn overgevlogen om in Mali te overwinteren. Vrijwel alle ooievaars overwinteren in Spanje en in het noorden van Marokko, slechts zelden wagen ze zich nog aan de grote oversteek, maar helaas is Murshid, de ooievaar in kwestie, overleden.

Arthur De Meyer

“De zender stuurt een signaal uit, hij werkt nog, maar sinds enkele dagen zien we geen beweging meer. Het is vrijwel zeker dat het dier overleden is. We gaan overleggen met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, mogelijk hebben zij contacten in de regio die kunnen checken wat er gebeurd is.”

Een droeve dag voor Wouter Faveyts, ornitholoog en wetenschappelijk medewerker in het Zwin Natuurpark. Een maand eerder nog was bekend geraakt dat voor het eerst een ooievaarsjong uit het Zwin (met een zendertje dan toch) de grote oversteek van de Sahara met succes had afgerond. Murshid, zoals de vogel gedoopt werd, strandde op de Sahel, in Mali om er de winter door te brengen, het historische overwinteringsgebied van de ooievaar. “Het gros van de ooievaars trekt al lang zo ver niet meer. Ze overwinteren in Spanje en in het Noord van Marokko.”

Daar leven ze voornamelijk van de ratten en muizen die er leven rond afvalstorten. In Spanje eten ze Amerikaanse rivierkreeften die er leven in de rijstvelden. Waarom Murshid dan zo ver is gevlogen? “Mogelijk zit het in de genen om zich aangetrokken te voelen tot die streek, maar ooievaars trekken in groep. De kans is groot dat hij niet alleen gevlogen heeft. Vermoedelijk heeft hij zich laten leiden en is hij een oudere, meer ervaren groep ooievaars gevolgd.”

Lees ook

Nu in het nieuws