Lars van der Haar na nieuwe Europese titel: “Ik moest het slim spelen met al die Belgen”

 ©  BELGA

Lars van der Haar verraste vriend en vijand met zijn tweede Europese titel zondag. De Nederlander won op eigen terrein na een straffe race.

Laurens Van Heuverswijn

Van der Haar glunderde in de Europese trui, gehuld in wit, blauw en geel. “Ik voelde me goed, maar ik merkte dat de Belgen naar mij keken van zodra ik in tweede positie kwam”, stelde de Telenet Baloise Lion vast. “Ik probeerde te wisselen en daardoor in het midden van het groepje terecht te komen. Zo zouden de Belgen hopelijk tegen elkaar koersen. Ik moest het gewoon slim spelen met al die Belgen in mijn buurt. Alleen verspilde ik iets te veel tijd bij mijn fietswissel, waardoor ik te hard mijn best moest doen in de achtervolging. Maar daardoor werd deze wedstrijd wel lang en lastig. Dat bleek in mijn voordeel. Alleen wist ik niet dat ik op het einde nog Hermans kon terughalen. Dat ik daarin slaagde, stelt me geweldig tevreden.”

Hermans neemt vrede met zilver: “Ik kan mezelf weinig verwijten”

Quinten Hermans heeft zijn eerste medaille beet op een EK bij de mannen elite. Hij keert huiswaarts met zilver. “Lars was sterker dan mij”, was zijn logische conclusie na afloop.

Hermans werd twee keer Europees kampioen bij de beloften. Zondag kwam hij dichtbij z’n eerste titel bij de profs, maar met Lars van der Haar was er één iemand sterker. Hermans reed een tijdlang alleen op kop, Van der Haar beende hem net voor het inrijden van de voorlaatste ronde bij en liet hem snel achter. “Ik was niet sterk genoeg om hem te volgen”, gaf hij toe. “Ik denk dat iedereen hier wel op zijn plaats is beland vandaag. Ik heb het geprobeerd, ik viel niet stil in het slot en kon een goed tempo rijden, maar dat van Lars was nog hoger toen hij bij me kwam. Hij sloeg snel een kloofje en ik kreeg het niet meer dicht.”

“Ik kan mezelf niets verwijten, ik had naar deze dag toegewerkt, maak hier weinig fouten en bots op iemand die sterker is. Vooraf werd Lars misschien niet veel vernoemd, maar we wisten wel dat hij in goede doen was. Alleen was hij vandaag wel héél sterk.”

 ©  BELGA

 ©  EPA-EFE

Topfavoriet Iserbyt kent “offday”

Eli Iserbyt startte met acht overwinningen dit seizoen als topfavoriet op het EK veldrijden. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal kende een slechte dag en keert naar huis met een twaalfde plaats, op ruim drie minuten van de winnaar.

“Voor de wedstrijd was er nochtans niets aan de hand”, vertelde Iserbyt. “Ik voelde me gisteren super. Vandaag voelde ik me ook niet ziek. Maar zodra de wedstrijd was gestart, merkte ik dat ik geen superbenen had. En in de vierde ronde werden mijn benen plots helemaal ‘afgesneden’. Ik zat helemaal op mijn limiet en het ging van kwaad naar erger, maar op een EK wilde ik wel niet zomaar opgeven. Ik had gewoon een slechte dag”, vermoedt hij.

Geen tweede Europese titel op rij dus voor de West-Vlaming. ‘Het is jammer, maar ik kan er weinig aan veranderen. Ik finish op meer dan drie minuten, dat zegt genoeg. Ik ben blij voor Lars, hij is de verdiende winnaar. Ik kijk intussen al weer vooruit, Niel komt er al snel aan, net zoals Tabor volgende week zondag.”

Sven Nys: “Lars steeg boven zichzelf uit”

Van der Haar is de poulain van Sven Nys bij Telenet Baloise Lions. “Het is moeilijk om de vinger op de reden waarom hij de voorbije jaren wat minder was te leggen”, stelt de manager. “De jongere generatie die komt opzetten en blessureleed spelen mee. Hij kende echter een goede zomer en zit mentaal goed in zijn vel dankzij de goede sfeer in de groep. Dat kwam van dag één van dit seizoen tot uiting. Eigenlijk verdiende hij volgens mij al een overwinning in Iowa en in Beringen. Dit parcours ligt hem ook als gegoten. Hij voelde vertrouwen en werd gesteund door het publiek. Ik wist dat hij het nog in zich had. En vandaag kwam het eruit. Hij is altijd met zijn vak bezig, de details ziet hij steeds. Dat nekt hem soms ook, want als het fout loopt wordt hij onzeker. Hij heeft een handleiding nodig, maar ons team weet hoe we met hem om moeten gaan. Je moet hem rustig brengen naar een kampioenschap, zodat alles in zijn plooi valt. Vandaag steeg hij boven zichzelf uit.”

Geen gouden medaille voor de Belgen op dit EK, maar Nys is toch positief. “Het is zeker niet slecht voor de Belgen. Dat we niet naar huis gaan met een gouden medaille is niet nieuw. Vaak doen de Nederlanders het goed, maar maken we het goed bij de mannen elite. Dit keer niet, maar de Belgen moeten ook niet in blok gaan koersen als er maar één buitenlander in de buurt is. Aaron Dockx zal zich blijven ontwikkelen en bij de beloften hebben we met Niels Vandeputte en zoon Thibau ook twee goede prestaties gezien. Soms zullen we eens naar huis gaan met een ereplaats, maar de opvolging is verzekerd.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten