Grafzerk uit Eerste Wereldoorlog gevonden in Oostends provinciedomein

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  dji

In maart 2021 werd een grafsteen uit de Eerste Wereldoorlog gevonden in het provinciedomein Raversyde in Oostende. Het gaat om een unieke vondst, want op de zerk staat de naam van een Duitse soldaat die in mei 1918 sneuvelde. Zijn stoffelijke resten zijn echter naar Vladslo verplaatst. De grafsteen werd op maandag voorgesteld en zal tussen 8 en 11 november uitgestald staan op de Atlantikwall Raversyde.

jvhBron: BELGA

De zerk werd gevonden in het Natuurpark achter batterij Aachen, waar zelden bezoekers of medewerkers van de provincie komen. Tijdens maaiwerken werd de zerk uiteindelijk ontdekt. De zone zelf was tijdens de Eerste Wereldoorlog een gebied waarin materialen gestockeerd werden door de Duitse soldaten.

Op de zerk staat “Hier rust Obermatr. MAX WEISSBACH Geb 18.III.1893 Gef. 10.V.1918 BATTR.AACHEN” te lezen. Het gaat dus om een matroos van het marinekorps dat actief was op Batterij Aachen. Het hoofdkwartier van de divisie waartoe de matroos behoorde lag in die tijd in Blankenberge. 

De vondst is opmerkelijk want de soldaat werd niet begraven op de batterij. Hij werd in Stene begraven en uiteindelijk verplaatst naar Vladslo in de jaren ‘50. Bijzonder is ook dat het om een natuurstenen grafzerk gaat. De steen is vermoedelijk bij het terugtrekken door de Duitse soldaten achtergelaten.

Tussen 8 en 11 november zal de steen te zien zijn op de Atlantikwall Raversyde. Later krijgt de grafsteen een permanente plaats in het openluchtmuseum. Op 11 november zal een gids bij de zerk meer uitleg geven aan bezoekers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten