Federale politie gaat tussen 15 november en 31 januari opnieuw actie voeren

 ©  BELGAIMAGE

De federale politie gaat iedere dag actie voeren tussen 15 november en 31 januari. Dat hebben de verschillende politiebonden maandagmiddag gezamenlijk aangekondigd. Volgens de VSOA Politie is er een stakingsaanzegging gedaan voor alle 185 Belgische politiezones. Reden voor de acties is het uitblijven van een beloofde loonsverhoging.

Ester Meerman

Volgens Vincent Houssin, ondervoorzitter van VSOA Politie, is de stakingsaanzegging gedaan voor alle 185 Belgische politiezones. Joery Dehaes van ACV Politie laat weten dat er tussen 15 november en 31 januari elke dag acties gepland zijn. “Er staan onder meer stiptheidsacties, boetevrije periodes en wegblokkades op de agenda, door het hele land.”

Reden voor de staking is het uitblijven van een loonsverhoging voor politieagenten, die volgens de bonden al in 2001 beloofd werd, maar nog steeds niet is doorgevoerd. De afgelopen maanden waren de politiebonden in overleg met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), maar die onderhandelingen zijn tot nu toe op niks uitgelopen.

“In juni kregen we van het ministerie te horen: wacht maar op de begroting. Maar in de nieuwe begrotingsplannen was helemaal geen sprake meer van meer loon voor de politie”, legt Dehaes uit.

Zaventem

Eind oktober hield de Federale Politie nog een stiptheidsactie op de luchthaven van Zaventem. Door de actie ontstonden lange rijen op de luchthaven en misschien een honderdtal reizigers hun vlucht. “Op die actie is geen reactie gekomen van het ministerie”, weet Dehaes.

Een woordvoerder van de Federale Politie verwijst voor een reactie door naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, die voorlopig nog niet bereikbaar waren voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten