Thomas Van der Plaetsen: “Zwaar trauma om voor het oog van de hele wereld letterlijk in het zand te moeten bijten”

 ©  EPA-EFE

Thomas Van der Plaetsen ziet naar eigen zeggen “opnieuw licht aan het einde van de tunnel” nadat hij tijdens het verspringen van de tienkamp op de Olympische Spelen in Tokio onder meer zijn hamstring scheurde.

Maarten Delvaux

“Het is een zwaar trauma om voor het oog van de hele wereld letterlijk in het zand te moeten bijten”, vertelde de Belgische tienkamper in het Nederlandse televisieprogramma Iedereen Verlicht. “Het was eigenlijk een soort van ontploffing. Er staat vijf-, zes, zevenhonderd kilo druk onder bij de afzet van zo’n sprong. Als dat dan plots los schiet, is dat bijna een ontploffing in je lichaam. Dan word je afgevoerd in de ambulance naar het ziekenhuis. Het is eigenlijk pas daarna als het rustig wordt en je ligt op je kamer dat je beseft: ja oké, het is voorbij.”

Van der Plaetsen werd achtste op de Olympische Spelen van Rio in 2016 en hoopte om in Tokio het Belgisch record van Hans Van Alphen (8.519), dat dateert van de Olympische Spelen in Londen (2012), te verbreken. Tijdens het tweede onderdeel spatte die droom uit elkaar. Hij liep tijdens het verspringen een scheur in de hamstring pees, een kneuzing aan de knie en een scheurtje in de ligamenten van de rechtervoet op. De zoveelste tegenslag voor de 30-jarige tienkamper die in 2014 ook kreeg af te rekenen met teelbalkanker.

Eerder liet Van der Plaetsen al weten dat hij uitkijkt naar het WK atletiek in het Amerikaanse Oregon (15-24 juli 2022). Op de Nederlandse televisie vertelde hij zondag hoe vooral meditatie hem er stilaan opnieuw bovenop helpt. “Ik geef mezelf de tijd om tot rust te komen en om te wachten tot het signaal van mijn lichaam komt om er opnieuw voor te gaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners