Duitsland vraagt EU om toestroom migranten vanuit Wit-Rusland tegen te houden

 

 ©  AP

Duitsland heeft de Europese Unie dinsdag opgeroepen om maatregelen te nemen om de toestroom van migranten aan de Poolse grens afkomstig uit Wit-Rusland te helpen indijken.

Bron: BELGA

“Polen of Duitsland kunnen dit niet alleen aan”, zei minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer aan het boulevardblad Bild. Hij roept de EU op om een blok te vormen. 

“We moeten de Poolse overheid helpen om haar buitengrens te beveiligen. Dat zou de taak van de Europese Unie moeten zijn. Ik roep haar nu op om maatregelen te nemen.”

De oproep komt er nadat Polen liet weten honderden migranten te hebben tegengehouden die illegaal de grens probeerden over te steken vanuit Wit-Rusland. Duizenden anderen troepen bovendien samen aan de grens. De Poolse regering vreest dat de situatie uit de hand zal lopen.

LEES OOK. Polen waarschuwt: “Er dreigt een humanitair drama met de vluchtelingen aan onze grens” (+)

Seehofer zegt nog dat hij de beslissing van Polen steunt om een muur te bouwen aan de grens met Wit-Rusland. “We mogen geen kritiek hebben dat het land de buitengrenzen van de EU beschermt”, zegt hij. “Uiteraard niet met wapens, maar met andere middelen.”

Wraak van Loekasjenko

Ook Duits Europees Parlementslid Manfred Weber riep de EU in Bild op om beslissende acties te ondernemen. Hij vraagt verscherpte sancties tegen de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko en zijn entourage. “De oostelijke EU-landen hebben snelle en efficiënte hulp nodig”, aldus de CSU-politicus.

De EU beschuldigt Loekasjenko ervan migranten uit het Midden-Oosten en Afrika per vliegtuig naar zijn land te hebben laten komen, om ze vervolgens te voet richting de EU te sturen. Volgens Europa deed Minsk dat uit wraak voor de sancties die Brussel uitvaardigde vanwege de onderdrukking van de oppositie in Wit-Rusland. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de EU-lidstaten maandag opgeroepen om het licht op groen te zetten voor nieuwe sancties. 

Bij ons zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) dat de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko een “misdadig spel” speelt aan de grens met Polen waarbij de migranten “pionnen op een schaakbord zijn die nu verhongeren in Wit-Russische bossen”. Hij drukte zijn steun aan Polen uit en zei dat de EU zal reageren door de buitengrenzen nog meer te versterken. “We moeten dergelijke degoutante praktijken meteen een halt toeroepen.”

Chantage van Erdogan

Europarlementslid Weber uitte ook kritiek op Turkije, een van de landen waaruit migranten vertrekken. “Als president (Recep Tayyip) Erdogan nu opnieuw de EU probeert te chanteren door talrijke migrantenvluchten naar Wit-Rusland te sturen, is een ondubbelzinnig antwoord nodig”, zei hij. “Hij zal falen, net zoals bij zijn poging om migranten te smokkelen over de Grieks-Turkse grens. De Commissie moet meteen in gesprek gaan met de Turkse regering.”

Ook Duitsland, buurland van Polen, zag het aantal migranten vanuit Wit-Rusland sterk stijgen. In oktober alleen waren dat er bijna 5.000. Berlijn reageerde door extra controles uit te voeren aan de grens en extra politieagenten te sturen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten