Braziliaanse president Bolsonaro kiest nieuwe partij

Jair Bolsonaro 

Jair Bolsonaro ©  AFP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro voegt zich bij de centrumrechtse Liberale Partij (PL). De president was sinds 2019 niet meer aangesloten bij een partij, nadat hij met ruzie was vertrokken bij PSL, de sociaal-liberale partij met wie hij in 2018 de verkiezingen won.

jvhBron: BELGA

PL-voorzitter Valdemar Costa Neto nodigde Bolsonaro volgens persagentschap Reuters afgelopen maand samen met zijn drie zonen uit om lid te worden van zijn partij. De alliantie met PL moet Bolsonaro volgend jaar helpen opnieuw tot president verkozen te worden. Er wordt verwacht dat Bolsonaro het dan op moet nemen tegen de voormalige progressieve president Luiz Inacio Lula da Silva (die bekend staat als “Lula”). Geen van beiden heeft zich vooralsnog officieel verkiesbaar gesteld. In opiniepeilingen lijkt het erop dat Lula in een tweestrijd zou winnen, al worden de verschillen wel kleiner. Tot nu toe maakte Bolsonaro vooral gebruik van sociale media om campagne te voeren, aangezien hij geen partij meer heeft.

Ook de centrumrechtse progressieve partij PP zou geprobeerd hebben Bolsonaro voor zich te winnen. De leider van die partij, Ciro Nogueira, is Bolsonaro’s personeelschef. Anonieme bronnen zeggen dat Bolsonaro’s vicepresidentskandidaat mogelijk van de progressieve partij zou kunnen komen.

De presidentsverkiezingen vinden plaats in oktober 2022.

Lees ook

Nu in het nieuws