Vier astronauten die in ISS verbleven veilig geland in Golf van Mexico

 ©  AP

De SpaceX-capsule met daarin vier astronauten is in de nacht van maandag op dinsdag veilig geland in de Golf van Mexico. De vier, een Fransman, een Japanner en twee Amerikanen, verbleven zes maanden in het internationaal ruimtestation ISS.

jvhBron: BELGA

De landing in zee voor de kust van Florida vond plaats om 22.33 uur lokale tijd (04.33 uur Belgische tijd). De vier astronauten waren ongeveer acht uur onderweg. Het vertrek was met een dag vertraagd vanwege slechte weersomstandigheden.

De vier waren met de Endeavour van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, naar het ISS gereisd. Het was de eerste keer dat astronauten met een gebruikte raket en capsule de ruimte waren in gestuurd. Aan boord van het ISS voerden ze onderhoud aan zonnepanelen uit en allerlei experimenten. Ze verbouwden onder meer chilipepers en bestudeerden wormen.

Na 199 dagen vertrokken de astronauten weer naar de aarde. Ongemakkelijk was dat op de terugreis het toilet niet werkte, zodat de bemanning luiers moest dragen. Het systeem om afval te verwerken in de capsule kampte met problemen.

Woensdag vertrekken de volgende vier astronauten richting het ISS, een Duitser en drie Amerikanen.

Aangeboden door onze partners