Vakbonden dreigen met blokkering van winkelbevoorrading: “Laatste kans”

Themabeeld 

Themabeeld ©  Bart Dewaele

Omdat onderhandelingen over een nieuw loonakkoord voor de arbeiders in de voedingshandel niet opschieten, dreigen de vakbonden met acties. Daardoor zou de bevoorrading van de winkels in het gedrang kunnen komen, waarschuwen ze.

jvhBron: BELGA

Woensdag is er een “onderhandeling van de laatste kans”, zegt Kris Vanautgaerden van de christelijke bond ACV Voeding en Diensten. Het overleg gaat over een diverse groep arbeiders in de voedingshandel. Daarbij hoort onder meer het personeel van de depots van de grote supermarktketens, maar ook van kleinere ondernemingen zoals buurtwinkels of slagers.

“Deze sector heeft het zeer goed gedaan in de crisis”, zegt Vanautgaerden. “Enkel de distributeurs die exclusief aan de horeca leveren, hebben zwarte sneeuw gezien. De rest heeft het goed tot zeer goed gedaan.” De vakbonden willen dan ook dat het personeel beloond wordt voor het harde werk.

De bonden eisen 0,4 procent opslag, het maximaal mogelijke, plus de coronapremie van 500 euro. Daarnaast willen ze op ondernemingsniveau kunnen onderhandelen over werkbaar werk. De werkdruk ligt immers enorm hoog in de sector, zegt Vanautgaerden. De vakbonden houden al informatiesessies in de bedrijven. Als het overleg niets oplevert, dreigen stakingen.

Ook vakbonden metaalhandel dreigen met staking

Ook de vakbonden van de sector metaalhandel dreigen inmiddels met een staking, omdat er volgens hen vanuit werkgeverszijde onvoldoende respect is voor de 19.000 arbeiders in de sector. “Een staking lijkt haast onvermijdelijk”, melden ACV-CSC Metea, ABVV-Metaal, MWB-ABVV en ACLVB.

De bonden benadrukken dat de arbeiders in de coronaperiode hun uiterste best gedaan hebben en de werkdruk hebben zien stijgen. “Momenteel neemt de werkdruk nog toe door de exponentiële relance van de sector maar ook van de sectoren waarvan ze de bevoorrading, het onderhoud en de logistiek verzekeren”, klinkt het. “De sector heeft op volle toeren gedraaid. De enveloppe die momenteel op tafel ligt om de inspanningen van werknemers die zich maximaal hebben ingezet tijdens deze periode en onder zeer zware druk hebben moeten werken, is een ware kaakslag. De starre houding van de werkgevers is bovendien nadelig voor de aantrekkelijkheid van de sector. Alle jobs behoren namelijk tot de knelpuntberoepen en dat op een oververhitte arbeidsmarkt waar weinig instroom is van technische profielen”, aldus de bonden.

Er is volgens hen ook nog te veel onzekerheid over de kwaliteit en het werkbaar werken, “zo essentieel voor werknemers die reeds tot de grens van het aanvaardbare worden geduwd”. “Een cruciaal en ijzersterk sectorakkoord lijkt hierdoor onmogelijk, en dat is onaanvaardbaar voor de vakbonden. Het is respectloos voor de hele sector, die nota bene dringend nood heeft aan betere arbeidsvoorwaarden om z’n glans terug te winnen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten