Vonnis tegen Aung San Suu Kyi wordt verwacht op 14 december

Aung San Suu Kyi 

Aung San Suu Kyi ©  AFP

Het eerste vonnis tegen Aung San Suu Kyi, de afgezette regeringsleider van Myanmar, zal waarschijnlijk op 14 december worden uitgesproken. Dat meldt een bron die het dossier nauwgezet volgt. De 76-jarige Suu Kyi wordt door de militaire junta vervolgd voor verschillende misdrijven.

jvhBron: BELGA

In het eerste deel van het proces tegen Suu Kyi spreekt de rechtbank zich uit over de vermeende schending van de coronaregels. Volgens de bron zal Suu Kyi “zich volgende week mogen verdedigen, waarna het verdict op 14 december wordt bekendgemaakt”.

Sinds de staatsgreep begin februari staat Suu Kyi onder huisarrest. De putschisten vervolgen haar voor een verschillende misdrijven zoals verstoring van de openbare orde, illegale import van walkietalkies en corruptiepraktijken. Ze riskeert hiervoor jarenlange celstraffen. Eind oktober veroordeelde de Myanmarese rechtbank de 80-jarige Win Htein, een naaste medewerker van Suu Kyi, tot 20 jaar cel wegens “landverraad”.

Het proces speelt zich af achter gesloten deuren in de hoofdstad Naypyidaw. Media zijn er niet welkom. De junta heeft ook het team van Suu Kyi verboden om met de media of internationale organisaties te praten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten