Middelkerke trots op zijn 2 BK’s in 2022: “Een zandcross in januari, een waaierkoers met koninklijke massasprint in juni”

 

 ©  BELGA

Kuststad Middelkerke stelde deze namiddag de twee Belgische kampioenschappen wielrennen/veldrijden voor van 2022. In het beach house met zicht op zee stelde burgemeester Jean-Marie Dedecker de twee parcours voor. “Ik ben fier. We kunnen steunen op de steun van het leger en de verkenners van de VRT spreken over het mooiste parcours in jaren.”

bvc

Het BK veldrijden op 8 en 9 januari is eerst aan zet. Het wordt een echte zandcross op het militair domein van Lombardsijde, waar per ronde twee rechtstreekse materiaalposten en maar liefst vier hellingen op de renners wachten, dankzij de duinen. Net als op het voorbije WK in Oostende ligt er ook een zandpassage op het strand langs de kuststrook, zij het niet zo lang als in Oostende, maar voor de vijfde editie op zeven jaar wordt de Belgische kampioen een echte zandkliever. Daarnaast pakt Middelkerke met nog een extra aantrekkingspool uit: geen bruggen of balkjes - een volledig natuurlijk parcours - maar wel een hellende kasseistrook. “Het geeft het parcours een snuifje Parijs-Roubaix”, jubelt Dedecker, die begin januari hoopt op 18.000 a 20.000 toeschouwers.

Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke. 

Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke. ©  BELGA

BK op de weg

Op 26 juni volgt het BK op de weg. Johan Museeuw - man van de streek - stond mee aan de wieg van het parcours. “Ik wilde geen kopie van een voorjaarsklassieker uitstippelen en heb bewust de hellingen in het Heuvelland zoals de Kemmelberg en de kasseistroken zoals de Steenstraat links laten liggen. Het heeft geen zin om ons te spiegelen aan de Ronde van Vlaanderen. Er is niks mis met een koninklijke massasprint voorafgegaan door waaiers. Ik heb daarom geopteerd voor een veilige en stress-loze wedstrijd, zeker zo vlak voor de Tour”

Het resultaat is een vlak parcours met een aanloopronde door Gistel en tweemaal de Moeren plus zes lokale ronden van 13,7 kilometer voor de mannen (totaal 215 kilometer). De dames gaan niet door de Moeren, maar krijgen een aanloopronde van 40 kilometer plus vijf lokale ronden van 13,7 kilometer (totaal 119 kilometer).

De aankomst ligt telkens op de Koninginnelaan. “Voor wie nadien nog wil blijven plakken: ‘s avonds treedt Toto nog op in Middelkerke”, zegt Dedecker. “We gaan die zondag voor een totaalspektakel.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten