Frappant: vijfde zand-BK op zeven edities

Burgemeester Jean-Marie Dedecker, Johan Museeuw en co. stelden de twee BK’s voor in Middelkerke.

Burgemeester Jean-Marie Dedecker, Johan Museeuw en co. stelden de twee BK’s voor in Middelkerke. © BELGA

Dinsdag werd in Middelkerke het BK veldrijden 2022 voorgesteld. Op 8 en 9 januari krijgen de crossers een veeleisend en natuurlijk parcours opgedist met vier heuvels in de duinen op het militair domein van Lombardsijde en een passage op het strand. Alweer een zand-BK dus, en dat al voor de vijfde keer op zeven edities, want ook in Antwerpen (2020), Koksijde (2018), Oostende (2017) en Lille (2016) vond het BK op een zanderige ondergrond plaats.

Bram Vandecapelle

Bij de wielerbond zien ze er geen graten in. “Puur toeval. En het parcours loopt niet enkel over zand”, zegt Nathalie Clauwaert, kersvers algemeen directeur van Belgian Cycling. “In een veldritseizoen zijn er niet veel zandcrossen, waardoor mij het niet stoort dat het op een BK wel zo is”, vult bondscoach Sven Vanthourenhout aan.

Ook het BK op de weg vindt in 2022 in Middelkerke plaats: een vlakke omloop met dubbele passage in de Moeren, plus zes plaatselijke ronden van 13 kilometer bij de mannen. Nog een vaststelling: opnieuw twee BK’s op West-Vlaams gebied. Dat was ook al het geval in zes van de voorbije tien BK’s (veldrijden, weg en tijdrijden) bij de profs. “Er zijn nu eenmaal veel West-Vlaamse organisatoren”, aldus Clauwaert. “Ook op de Belgische kalender vindt het merendeel van de wedstrijden plaats in West-Vlaanderen. Maar als je kijkt naar de toekomst: het BK tijdrijden vindt in 2022 plaats in Gavere en in 2026 trekken we naar Brasschaat.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten