Jan Verheyen draait docu over Heizeldrama: “Mensen die destijds zwegen, kunnen nu praten”

Jan Verheyen: “Bijvoorbeeld onderzoeksrechters die destijds moesten zwijgen, kunnen nu praten.” ©  Joris Herregods

Red Sandra loopt nog in de bioscopen, maar Jan Verheyen is ondertussen al bezig met de opstart van een docureeks voor VTM rond het Heizeldrama.

Heizel 1985 - Blok Z. Zo gaat de internationale, zesdelige docureeks heten waarvoor Verheyen (58) volgende week naar Italië afreist – tenminste, als hij na zijn recente coronabesmetting een negatieve test aflegt. Verheyen zit nu in pre-productie en de opnamen zijn gepland voor begin 2022.

Het Heizeldrama, waarbij 39 mensen na een confrontatie tussen Juventus- en Liverpool-supporters het leven lieten, dateert van 1985, maar staat weer op de radar van filmmakers. Zowel filmregisseur Hans Herbots als het productiehuis De Mensen werkt aan een fictiereeks, die laatste overigens ook voor VTM. “Mijn docu staat daar los van”, zegt Verheyen, die ook niet meteen kan verklaren waarom het drama net nu de aandacht trekt. “Behalve dat het een straffe gebeurtenis was. Bovendien is de docu-insteek vandaag interessant, aangezien mensen die destijds zwegen nu kunnen praten. Ik denk aan onderzoeksrechters die ondertussen met pensioen zijn.”

LEES OOK. Heizeldrama, dat aan 39 mensen het leven kostte, wordt fictiereeks op VTM: “Details ontdekt waarbij je je veel vragen kan stellen”

De docureeks zal enkele Italiaanse en Britse supporters volgen die het bloedbad meemaakten. Voorts is het de bedoeling om het drama zo volledig mogelijk te kaderen. “Ook de twee processen zullen aan bod komen.”

Heizel 1985 - Blok Z komt in het najaar van 2022 op VTM.

LEES OOK. Hans Herbots gaat Heizeldrama verfilmen … vanuit de catacomben van het stadion: “Grote, internationale productie”

(jdr)

Aangeboden door onze partners

Lees ook