Kishida opnieuw benoemd tot eerste minister van Japan

De nieuwe Japanse premier Fumio Kishida in het parlement 

De nieuwe Japanse premier Fumio Kishida in het parlement ©  EPA-EFE

Fumio Kishida is woensdag opnieuw benoemd tot eerste minister van Japan. Zijn aanduiding is bevestigd na een stemming in het parlement.

Laurence TorckBron: BELGA

De leider van de Liberaal-Democratische Partij (LDP), had begin oktober al het premierschap overgenomen van zijn fel bekritiseerde partijgenoot Yoshihide Suga. Omdat zijn coalitie haar meerderheid wist te behouden bij de parlementsverkiezingen van 31 oktober, was het al duidelijk dat hij zich mocht opmaken voor een nieuwe ambtstermijn.

Het Lagerhuis van het Japanse parlement heeft woensdagmiddag (lokale tijd) ook officieel het vertrouwen gegeven aan Kishida. Kort daarna is zijn benoeming ook bevestigd door het Hogerhuis.

De 64-jarige Kishida zal wellicht woensdag nog zijn nieuwe regering voorstellen. Verwacht wordt dat hij voor continuïteit zal kiezen en zo goed als niets aan de samenstelling van de bewindsploeg zal veranderen. Enkel op Buitenlandse Zaken zou er een nieuwe minister komen. Yoshimasa Hayashi zal in die functie de vervanger worden van Toshimitsu Motegi, die na de verkiezingen tot secretaris-generaal van de LDP was benoemd.

Lees ook

Nu in het nieuws