Dit zijn de moordende bergritten in de Giro van 2022: van de Etna tot de Mortirolo en Pordoi

 

 ©  AP

De organisatie van de Ronde van Italië heeft de bergritten bekendgemaakt van de 105e editie van de Giro. Daarbij trekt het peloton onder anderen over de Etna en de Passo del Mortirolo.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Emotioneel moment: Giro weer over de klim waar Wouter Weylandt het leven liet

De organisatoren van de Giro d’Italia hebben woensdag de zes belangrijkste bergetappes van de Corsa Rosa 2022 onthuld, onder meer met vier aankomsten bergop. Het belooft alweer een loodzware editie te worden met namelijk passages over de Etna, Blockhaus, de Mortirolo, Santa Cristina, de minder bekende maar steile Menador, de Passo San Pellegrino en Passo Pordoi.

Het routeschema van de 105e editie van de Giro, die van 6 tot en met 29 mei 2022 op de agenda staat, wordt dit jaar in delen bekendgemaakt. Maandag onthulde de organisatie de zeven sprintetappes, een dag later werd duidelijk dat de volgende Ronde van Italië zes overgangsetappes telt en eerder maakten de organisatoren de drie eerste ritten op Hongaarse bodem bekend. Donderdag wordt het totaalplaatje en het rittenschema voorgesteld, alsook de slotrit die wellicht een tijdrit in Verona zal zijn.

Bernal: “Duidelijk opnieuw een zware editie”

“Met deze zes bergetappes is het duidelijk dat de Giro 2022 opnieuw een zware editie zal zijn”, aldus titelverdediger Egan Bernal, die wel al aangaf volgend jaar te passen voor de Giro en terug de Tour te willen rijden. “De eerste aankomst bergop is die op de Etna. Daar zullen klassementsrijders die niet 100 procent zijn er al tussenuit vallen. Daarna volgen mythische beklimmingen zoals die van de Mortirolo, waar kampioenen een stukje geschiedenis hebben geschreven. Denk maar aan Marco Pantani en anderen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen Remco Evenepoel?

Het gebrek aan veel tijdritkilometers kan er ook voor zorgen dat we dit jaar geen Remco Evenepoel aan de start zullen zien in Italië. “Het idee is dat Remco de Vuelta rijdt, eerder dan de Giro”, zei ploegbaas Patrick Lefevere eerder al over het programma van zijn poulain. “Het zou een fout zijn om hem zowel in Italië als in Spanje op te stellen. Remco zal dan nog altijd maar 22 zijn. Eén grote ronde per jaar is genoeg voor hem. Hij is niet op jonge leeftijd beginnen fietsen zoals Tadej Pogacar.”

De Vuelta staat in 2022 van 19 augustus tot 11 september geprogrammeerd. Volgens Lefevere wordt het doel van Evenepoel volgend jaar vooral om rittenkoersen van zes tot acht dagen te winnen. “Zoals de Tirreno-Adriatico (7 tot 13 maart), de Dauphiné (5 tot 12 juni) of de Ronde van Zwitserland (12 tot 19 juni)”, aldus de man van Deceuninck - Quick-Step.

Bekijk hieronder de ritprofielen van de bergritten en hun belangrijkste beklimmingen:

AVOLA – ETNA (Rifugio Sapienza): 166 km

De eerste van de bergetappes staat op Sicilië op de agenda, tussen Avola en de Rifugio Sapienza, gelegen op de hellingen van de Etna. De rit zal 166 kilometer tellen met 3.590 hoogtemeters.

 
 

ISERNIA – BLOCKHAUS: 187 km

De tweede bergrit volgt in de Apennijnen. De 187 kilometer tussen Isernia en de Blockhaus zullen geen respijt bieden aan het peloton. In 2017 schitterde een andere Colombiaan in de persoon van Nairo Quintana, die solo won op de top van een 13,6 km lange slothelling met passages van 14 procent.

 
 

RIVAROLO CANAVESE – COGNE: 177 km

Daarna volgt de derde bergetappe in de Piëmontese Alpen tussen Rivarolo Canavese en Cogne (177 km). Na een relatief vlakke eerste helft van de dag krijgen de renners het drieluik Pila-les-Fleurs, Verrogne en Cogne voor de kiezen. Niet minder dan 46 van de laatste tachtig kilometer gaan bergop.

 
 

SALÒ – APRICA: 200 km

De vierde bergetappe begint in Salo, aan de oevers van het Gardameer, en eindigt na 200 kilometer in Aprica. De wedstrijd vindt plaats op de Goletto di Cadino, die de betreurde Marco Pantani in 1998 bedwong in zijn enige eindoverwinning in de ‘corsa rosa’, op de Mortirolo via Monno, Teglio en Santa Cristina, die voor het eerst sinds 1999 weer op het programma staat.

 
 

PONTE DI LEGNO – LAVARONE: 165 km

De vijfde bergetappe belooft een bijzondere rit te worden. De dag zal beginnen met de beklimming van de Passo del Tonale. Na 70 kilometer afdaling volgen de beklimmingen van de Passo del Vetriolo en Menador. De finish in Lavarone, na 165 km wedstrijd, ligt 8 km na de top van de laatste klim van de dag.

 
 

BELLUNO – MARMOLADA (Passo Fedaia): 167 km

Tot slot biedt de 167 km lange zesde bergetappe tussen Belluno en Marmolada in de Dolomieten het peloton drie wel erg pittige beklimmingen, met de Passo San Pellegrino (met passages van meer dan 15 procent), de Passo Pordoi, de ‘Cima Coppi’ van deze Giro 2022 met een passage op 2.239 meter hoogte, en de Marmolada, waar de finish ligt na 14 km klimmen aan een gemiddelde van 7,6 procent, waarvan de laatste zes aan bijna 11 procent.

 
 
 

Lees ook

Nu in het nieuws