Taliban: “Afghaanse tak van Islamitische Staat onder controle na 600 arrestaties”

Zahiboellah Moedjahedid. 

Zahiboellah Moedjahedid. ©  AP

De taliban hebben IS-K, de Afghaanse tak van de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS), “min of meer onder controle”. Dat heeft Zahiboellah Moedjahedid, de woordvoerder van de talibanregering, woensdag gezegd. Volgens hem is IS-K “geen grote bedreiging meer”. Het extremistische talibanregime zou sinds augustus, toen ze de macht in Afghanistan overnam, honderden IS-sympathisanten en -leden hebben opgepakt.

Bron: BELGA

“We hebben meer dan 600 mensen gelinkt aan IS-K kunnen arresteren”, zegt Moejahedid. De woordvoerder noemt de actie “een groot succes”. Volgens hem zijn er niet zoveel IS-K-aanhangers in Afghanistan omdat het Afghaanse volk de groep niet steunt. Ook verschillende vrouwen werden gearresteerd op verdenking van banden met IS. “Zij worden wel door vrouwen ondervraagd”, preciseert de woordvoerder.

IS-K heeft de laatste maanden meerdere bloedige aanslagen gepleegd in Afghanistan. De laatste was op 2 november, toen schutters een militair ziekenhuis in Kaboel aanvielen en twintig mensen doodschoten. Niemand eiste de aanslag op, maar de taliban gaven IS-K de schuld. IS-K presenteert zich als de grote rivaal van de taliban in Afghanistan.

Lees ook

Nu in het nieuws