Hollande wijst België met de vinger op proces over terreuraanslagen Parijs

 

 ©  EPA

De Franse ex-president François Hollande heeft woensdag naar België uitgehaald op het proces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Hij was als getuige gedagvaard door een slachtoffervereniging.

Bron: BELGA

Op vragen over de vlucht van Salah Abdeslam zei Hollande dat dit “niet de verantwoordelijkheid van Frankrijk” was. “Het is die van een ander land”, aldus de voormalige president. “Rekening houdend met de organisatie van de diensten in België was Abdeslam niet als een terreurverdachte geïdentificeerd.”

“Ik ben aanwezig om voor het hof te getuigen over wat mijn rol als staatshoofd was die noodlottige nacht van 13 november 2015, en over mijn beslissingen in de maanden die eraan voorafgingen en erop volgden”, aldus nog Hollande op de getuigenbank van de reusachtige rechtszaal, die vol zat.

De voormalige president rechtvaardigde tijdens zijn verhoor ook het optreden van Frankrijk tegenover Islamitische Staat. “De beslissingen die zijn genomen waren gepast”, klonk het bij Hollande. “De groep heeft ons niet getroffen om de beslissingen die we in het buitenland namen, maar omwille van onze manier van leven. De democratie zal altijd sterker zijn dan de barbarij en zal uiteindelijk altijd zegevieren.” 

Hollande getuigde ook over hoe hij die bewuste 13 november persoonlijk ervaren heeft. “We wisten dat er een dreiging was, maar toen ik een tweede explosie hoorde, was er geen twijfel meer”, klonk het.

Sinds 8 september berecht Frankrijk veertien mannen die ervan beschuldigd worden in meerdere of minder mate te hebben deelgenomen aan de terreuraanslagen in Parijs en omgeving. De aanslagen, die door de groep IS (Islamitische Staat) werden opgeëist, kostten 130 mensen het leven.

 

 ©  EPA-EFE

Lees ook

Nu in het nieuws